Annons:
Etiketterallmäntartiklar
Läst 8591 ggr
AnnaLundin
2008-01-06 18:59

Kompetensbevis för transportering av hästar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sedan den 5/1 2008 gäller en EG-förordning om kompetensbevis för transportering av hästar, som gäller de allra flesta av oss! Många av oss behöver dessutom registrera oss som transportörer. Detta berör troligtvis även DIG - mer info finns här!

För att säkerställa att de som transporterar djur har tillräckliga kunskaper för att ansvara för djurskyddet under transporten har man infört denna regel om kompetensbevis och registrering av transportörer.

Vem behöver vara registrerad som transportör?

Det korta svaret på den frågan är "Alla som transporterar hästar i någon form av ekonomisk verksamhet".
Det lite längre svaret är att det inte är helt klart vad som ska definieras som ekonomisk verksamhet, då det inte finns några prejudicerande domar.

  • Det gäller självklart de företag som transporterar hästar yrkesmässigt.
  • Det gäller också alla som har hästar i företag, jordbruskfastigheter eller andra typer av företag där hästarna finns med.
  • För hobbyhästägaren är det lite mer oklart exakt vad som gäller, men det finns skrivet någonstans att om transportens syfte kan öka hästens värde så är även detta en ekonomisk verksamhet.

För oss som håller på med ponnytrav så finns det ju faktiskt möjlighet att tjäna lite pengar på tävlandet - även om kostnaderna är stora och ingen blir rik av det. Detta skulle kunna tolkas som att även hobbyhästägare inom ponnytravet håller på med en form av ekonomisk verksamhet.

Vilka behöver då ha ett kompetensbevis?

Ovan nämnda registrerade transportörer måste ha en "skötare" med varje transport som ansvarar för att den utförs på rätt sätt. Dessa skötare - som kan vara chauffören eller en medföljande skötare - måste ha ett kompetensbevis som visar att de genomgått en godkänd utbildning i regler och praktiska saker angående transport av hästar.

----------

Det är svårt att sammanfatta kort i en artikel så här exakt vad som gäller, men det är troligt att de flesta av oss som håller på med ponnytrav behöver ha både kompetensbevis och registrera oss som transportörer. Jag vill på detta sätt sprida information om denna regel, så att så många som möjligt får kunskap om det och själva kan söka vidare efter fördjupade kunskaper!

Läs mer på länkarna uppe till höger och klicka gärna vidare inom dessa länkar, där finns mycket matnyttig information!

Läs mer om registrering och kompetensbevis på nedanstående länkar!

Av: Anna.Lundin

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-06
  • Redigerat 2022-08-23 09:48 av Niklas
Annons:
VeronicaP
2008-01-06 20:47
#1

Vet ej om ??? har fått svar på sin fråga , hon har ju mailat och stället en fråga om hon behöver det men jag vet inte om hon har fått svar ännu.

fladde
2008-01-06 20:56
#2

vi har våra som hobbyverksamhet

AnnaLundin
2008-01-06 21:23
#3

#1 - VEM? Och vad för fråga?

---------------

#2 - Ni åker med dem till tävlingar där de…

  1. Kan vinna pengar
  2. Ökar sitt värde

Jag skulle inte ta för givet att skattemyndigheten och jordbruksverket håller med om att Ni är på "rätt sida" om gränsen för hobbyverksamhet vs ekonomisk verksamhet. Det finns, som sagt, inga prejudikat - vill du var den som testar gränsen?

VeronicaP
2008-01-06 21:33
#4

Kris.J har mailat och ställt frågor om hon skulle behöva ha det typ, stod omdet på shettis sidan men vad jag vet har hon inte fått svar ännu.

Jag har inte tänkt göra något så länge de inte kan lämna ordentliga besked om vilka som behöver ha det , då jag anser att vi är hobby då vi inte har någon ekonomisk vinst på det hela, sen så får de F-N se till att det finns ställen i närheten som man kan få det på inte har jag tänkt åka flera mil för att kunna få det heller , kommer de med en regel så får de väl se till att det finns folk i varje stad som kan utbilda alla då .

VeronicaP
2008-01-06 21:33
#5

vi har inget företag ju som sagt.

fladde
2008-01-06 21:35
#6

mMn princip är att man inte ska röra för mycket i grytan förren man vet vad som gäller. Hos oss är det åtta stycken som äger hästar men ingen har det på rörelse, men dem som har det på rörelse ska nog se till så att de gör det som de ska, vi andra kan vänta till vi vet vad som gäller, och är det så vi måste så för väl vi ordna det för det verkar inte vara så svårt.

Annons:
AnnaLundin
2008-01-06 21:57
#7

#4 - det handlar inte om att "göra vinst", det handlar om "ekonmisk verksamhet" som inte är samma sak. För övrigt så har du väl inte så långt till Varberg, där hålls en kurs 2/2…

MagganS-B
2008-01-06 22:30
#8

Herre du min skapare……Får man lov att ha julgran, eller måste man vara skogvaktare?

Tusen
2008-01-07 01:28
#9

Anna och alla andra. 

Jag har ringt till Jordbruksverket och frågat och det gäller INTE ponnytrav om man inte har det som en huvudsaklig inkomstkälla. Ren hobbyverksamhet (även om man tjänar lite pengar på det) berörs inte av denna regel. Vi skulle alltså inte i dagens läge i alla fall inte behöva registrera oss som transportörer eller få detta kompetensbevis. Så sa Jordbruksverket åtminstånde till mig då jag ringde om det strax före nyår.

Dessutom är kursen ganska dyr.

Jag kan tänka mig att de som har uppfödarverksamhet i större skala drabbas av detta om de tävlar i vilken hästsport som helst.

VeronicaP
2008-01-07 02:34
#10

#7 Jo jag har 8 mil till varberg 16 mil fram och tillbaka kan tom bli någon mil mer , om man ska vara riktigt noga..  Och nä jag har inte företag på våra hästar , tyckr fortfarande att det är dåligt att det bara finns få ställen som kan hålla i skiten om jag ska vara ärlig. Sen ska man ha möjlighet att gå kursen med när det är tid för det och ha pengar att slänga ut på skiten med. Tycker att det är för ……. att det ska vara så dyrt det enda de vill är väl att plocka ännu mer pengar när de inte kan få in det på annat , borde max gått på 500 kr tycker jag….

#9 Då är vårat verkligen ren hobbyverksamhet för inte tjänar vi några pengar på shettisarna och företag har vi inte på dem heller.

Men konstigt att vissa har fått hemskickat/mailat info från de som håller i kursen när andra av oss inte har fått det …

AnnaLundin
2008-01-07 04:09
#11

#9 - jag hoppas att du har rätt, men det är ju bevisligen väldigt otydliga gränser så jag känner mig inte övertygad om att samma bedömning görs nästa gång, av en annan handläggare…

Sen är det ju ändå så att väldigt många av oss som har hästar som vi transporterar även har hästarna i företag. Och, som sagt, även om företaget är en bisysla med förlustverksamhet så tror jag att vi är tvingade.

Fast det viktigaste, som jag ville med denna artikeln, är nog att var och en kollar ifall man är berörd eller inte.

Själv kommer jag gå kursen så snart det är praktiskt möjligt.

ryttarn
2008-01-21 16:19
#12

har suttit och läst publikationen Djurtransport, Genomförande av ny EU-förordning och fortsatt nordiskt samarbete från Nordiska rådet. Detta är ju råd om hur reglerna skall tillämpas i de nordiska länderna. En punkt jag fastnade för är i kapitlet för undantag från förordningen:

Följande exempel kan, enligt projektgruppen, vanligtvis betraktas som transporter som inte bedöms leda till direkt eller indirekt vinst:

  • Transport av djur till utställningar och tävlingar utan stora prispengar eller totalisatorverksamhet

Mao skall vi inte behöva några tillstånd, besiktningar av transporter eller utbildningar. För inte sjutton kan man bedömma det som "Stora prispengar" det man får innom ponnytrav, ridning eller ponnyutställning?

Ni som gått kursen och/eller undersökt reglerna mer i detalj kanske har en mer tillfylles kommentar runt detta för utan tveckan är det väldigt luddigt altihopa….

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Zetter
2008-01-21 19:08
#13

#9 & #12, jag har också fått samma uppgifter som ni redovisar.

Annons:
AnnaLundin
2008-01-21 21:51
#14

Det är uppenbart att det inte finns några absoluta rätta svar i den här frågan, eftersom till och med personalen på jordbruksverket svarar olika beroende på vem man pratar med.

Jag kommer gå kursen och registrera mig, för att vara på säkra sidan. Jag kan inte påstå att jag tjänar några pengar på min hästverksamhet, men den är i firma så jag förutsätter att jag behöver det.

Men, som sagt, det viktigaste är att man är medveten om att dessa krav finns och att man själv tar reda på ifall man berörs av det.

ryttarn
2008-01-22 00:19
#15

En sak som är lite intressant är att EU förordningen har gällt sedan 2005, Nordiska rådets tilämpningar daterar gällandet av dessa from 5 Januari 2007. Jag har inte i några oficiella dokument på jordbruksverket hittat datumet 5 januari 2008 så fövirringen är total.

Innan man har kommit fram till ett preudikat på vad som i detta fall bedöms som ekonomisk verksamhet kommer jag inte att trasla med all denna byråkrati. Skulle jag "fastna" i en kontroll kommer jag driva det till högsta instans, om 'jag inte får rätt innan dess…. För vår lilla verksamhet handlar det om enormt mycket pengar, utbildning för tre personer, tillstånd samt besiktning av två fordon. Troligen hamnar det på en bit över 10.000:- plus resor och uppehälle för kurs osv osv…. Inte kan böterna vara så höga så det blir lönsamt…..

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

StuteriSolo
2008-01-22 07:54
#16

#15 nej, så höga böter kan det ju aldrig bli.

Vi är ju "bara" två med körkort, men hur ska det räknas med dottern som blir 13 i år? Måste hon också gå kursen om man nu ska hårddra det hela. Hon lastar ju själv sin ponny, och brukar se till dem under transporten…

Vi har en liknande verksamhet och jag har räknat litet löst på hur många tillfällen under 2007 som vi åkt iväg, det blir ändå under tjugo resor om man undantar resor till ridningen(1 gång/vecka) och körträning(1 gång/månad) där är det som längst 15 km.

VeronicaP
2008-01-22 09:39
#17

Jag ska väl gå den men jag väntar tills det är färdigt om vi kan ha det ihop med plönninge , vet att det varit på tapeten. Man kör ju inte så mycket just nu och det jag kör får jag köra *ler* för det är i såfall när jag ska hämta hem ena hästen från djursjukhuset .

AnnaLundin
2008-01-22 10:12
#18

#16 - det ska vara en "ansvarig skötare", som gått kursen, med när man transporterar. Det kan vara chauffören eller någon som åker med.

ryttarn
2008-01-22 13:00
#19

#18 Hoss åss är vi tre chauförer snart (näst äldsta dottern håller på med körkortet). Skall dom kunna köra på tävling själva eller tillsammans med kompisar behöver dom oxå kursen. Är det bara en som går kursen måste ju denna vara med på varje transport, vilket gör att vi inte skulle kunna åka på olika tävlingar…. Bara det blir ca 6000:- pluss omkostnader….

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Upp till toppen
Annons: