Annons:
Läst 6441 ggr
Teja-Bea
11/17/07, 3:39 PM

Intervju med travfolk och travfolk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visst kan det var kul att veta lite mer om travfolket i landet? Namn som vi annars bara hör. Läs här och se vilka personerna är bakom namnen! Nästa person att intervjuas är Ewa Alpmark.

  • 1. Namn, ort och anknytning till ponnytravet? Ewa Alpmark, och jag har varit mer eller mindre aktiv inom ponnytravet sedan snart 40 år tillbaka. Har gjort det mesta från huvuddomare till redaktör för Ponnyronden.
    För närvarande bor jag till största delen i ett litet hyresrum på Öknaskolan som ligger utanför Tystberga c:a 2 mil norr om Nyköping i östra Sörmland. Jag jobbar som hästlärare på en KY-utbildning för vuxna som vill bli kvalificerade travhästskötare. Jag undervisar i "allt" som har med häst att göra, från anatomi, hovvård, avel, genetik, fysiologi, travhistoria, foderlära, digestion… (you name it…)

  • 2. _Hur kom du i kontakt med ponnytravet? _Första russloppet såg jag på Solvalla när jag sprang som "stalltjej" hos travtränarna Gösta Nordin (Baron Gruff) och Knutte Lindblom (Kentucky Fibber) i slutet på 60-talet. Jag tyckte att det såg kul ut och insåg att detta var min stora chans att själv få köra lopp. Då fick tjejer enbart köra STOR-trav med dispens, så det var oerhört svårt. Gick sedan med i Stockholmsklubben och blev sekreterare - gifte mig med ordföranden; gotlänningen Torsten Jacobsson som hade ett par russ… och på den vägen är det. Vi har under namnet Stuteri Teja bedrivit avel och tävlingsverksamhet tillsammans med våra barn i över 30 år.

  • 3. _Har du kört ponnytrav själv? När och vilken/vilka hästar? _Började köra i början av 70-talet och har kört mellan 250 och 300 lopp totalt (de flesta seniorlopp) och har c:a 25% segrar. Största framgångarna som ordinarie kusk var med (5-års Mästaren och SM-vinnaren) Mr Hannibal med vilken jag vann bl.a. Distrikts-Mästerskap på Solvalla 1978 Året efter vann jag Silverponnyn på Dåntorp med vår egen **Anemona 2266.
    **Som seniorlopps-kusk har jag fått köra massor av duktiga ponnytravare. Jag var under flera år med och fajtades i toppstriden i "Gum- & Gubblopp-ligorna" på Solvalla, Dåntorp, Stora Alby, Erikssund, Hagbyholm, Mantorp och Romme. I ett sådant lopp har jag slagit bl.a. Olle Goop (skrattJ) på Rättvik.

  • 4. **Vem tycker du är den bästa ponnytravaren genom tiderna?
    **Svårt att jämföra då och nu, men jag tror nog att jag rankar Ero med 6 stycken Svenska Mästerskaptitlar som den bäste. Har tog rekordet 1.47,5 för ungefär 40 år sedan vilket var en oerhörd prestation!

  • 5. **Vad tycker du är viktigt att tänka på vid köp av en ponnytravare? Stam, exteriör, avelsvärde m.m?
    **Oj - det här kan man skriva en hel bok om - men jag ska försöka att fatta mig "kort". Det är framför allt tre saker man bör tänka på;
    1) Någonting som oerfarna ofta glömmer bort när de "stirrar sig blinda" på en fort-springande hingst är att kontrollera om ponnyn har ett bra möderne. Det spelar ingen roll om ponnyn är efter en bra hingst och sto-linjen är "kass". Här tror jag att många både blir lurade och lurar sig själva. Titta på stoet, vad hon själv och hennes syskon har för meriter och vad hennes systrar, mor och mormor har lämnat. Ett bra möderne är oerhört viktigt - i varje fall om man tänker i ett längre perspektiv.
    2) Sedan behöver många bli mer medvetna om att uppfödarens roll är mycket viktigare än man tror. En "dåligt uppfödd" ponny kan vara både socialt missanpassad, svårhanterad och ha lätt för att bli skadad -även om den är välstammad. En sådan ponny kan bli mycket jobbig och dyr i längden. Om ponnyn däremot är bra uppfödd blir den lätthanterlig, hållbar och har möjlighet att hålla som tävlingsponny och kompis under många år!
    3) Till sist behöver folk i allmänhet lära sig mer om exteriörens betydelse. En exteriört dålig häst är inte lika hållbar som en med bra exteriör - oavsett härstamning!

  • 6. _Dagens ponnytrav har ju kraftigt tappat anhängare de senaste åren. _En av de största orsakerna till att ponnytravet går utför anser jag är att de som bestämmer har glömt bort två saker:1) att PONNYTRAV en sport som ska utövas av barn och ungdomar - inte proffskuskar!
    2) att PONNYTRAV faktiskt ska vara för ponnyer - inte V75-travare!
    Utvecklingen har barkat "käpprätt åt fanders" för att för många från "stor-travet" som är okunniga om ponnytrav har haft för mycket att säga till om. De tror att man kan köra ponnytrav på precis samma sätt som stor-trav - men det går inte! Regler som är gjorda för STOR-travet prackas på ponnytravsporten -även om de inte är tillämpliga där!

    _Vad tror du behöver göras för att sporten ska kunna återhämta sig? _Först och främst måste ponnytravet "backa" och göras om så att det inte gynnar "proffsen" på bekostnad av nybörjarna som det gör idag. För att kunna rekrytera nykomlingar och behålla de orutinerade i sporten måste de känna att det både är roligt och rättvist att tävla!

  • 7. _Om du fick ändra något, vad som helst i dagens ponnytrav, vad skulle detta vara? _Jag är helt övertygad om att några av dessa nedanstående punkter skulle hjälpa till att vända den nedåtgående trenden:
    * PENNING-HANDICAP - Ta bort alla tvångspropositioner med penninghandicap - denna sorts propositionsform är specialskrivet för STORA travare och funkar inte alls lika bra i ponnytravet! Att SPTF skyller på att STC kräver penninghandicap är fel - det har flera nyckelpersoner jag har pratat med intygat! Penninghandicap gynnar "proffsen" och är mycket orättvist för nybörjare som inte kan läsa propositionerna och förstår inte att de anmäler ut sin ponny helt åt skogen. Det är inte kul att veta att man är chanslös och inte ens har en chans till placering redan när man slår upp programmet!
    * HANDICAP efter TID Låt klubbarna själva välja vilka sorts propositioner man vill skriva ut - det ska inte vara tvång från "storebror". Låt de klubbarna bestämma om de vill köra olika tidshcp med eller utan intervall och/eller med gottgörelse på "klubbtävlingar". Tidhcp är mycket mer rättvist för nykomlingar och gynnar inte "proffsen" på samma sätt som penninghcp. Man vet när man anmäler att man handicapas lika med jämnsnabba ponnyer och man vet att man har snabbare bakom och långsammare framför sig.
    * VINNAR-TIDER Skriv ut lopp där ponnyerna handicapas efter vinnartider - jämnare lopp och ingen som håller igen! Enklare för alla att hålla reda på.
    * ORENT TRAV - Återinför varning och diskning för orent trav
    - det är fullständig idioti att gynna de som medvetet kör oreglementsenligt genom att de får segra och tjäna en massa pengar.
    - det är ett pedagogiskt vansinne med rapportering - hur ska vi lära våra kuskar att köra. I utbildnings­syfte lär man sig köra i rent trav om man får en varning under loppet - inte genom att se ett R i resultatlistan flera timmar eller dagen efter man har kört.
    - det är fysiologiskt förkastligt att medvetet träna våra ponnyer att springa fort i "gris-trav". Rapporteringsystemet är utformat för SPELARNAS skull i STORA travet. Även här gynnas "proffsen" som hela tiden kör på och över gränsen, medan de orutinerade inte får möjlighet att lära sig köra ordentligt. Vi håller på med ponnyer - inte V75!
    * POÄNG - Ta bort poäng som företräde till start. Detta system är gjort för STORA travare - vi håller på med ponnyer. För det första är det svårt att ta reda på. Systemet missgynnar nybörjare samtidigt som det gynnar "proffsen". Företräde för ponny med start längst bak i tiden är mera rättvist - den som blivit tvångsstruken ena gången har företräde nästa gång - enkelt!
    * ONÖDIGA REGLER - det finns regler som tillkommit bara för att man gör så i STORA travet - inte för att det är bra för ponnytravet! T.ex. att tvinga nykomlingar att köra 10 provstarter vid olika tillfällen - detta "stryper" möjligheterna till rekrytering! Det viktigaste borde vara att kuskarna kan köra på ett säkert och bra sätt, inte hur många gånger de har åkt fram och tillbaka till banan
    * TRÄNINGSLOPP - ta bort kvalloppen och inför träningslopp på "klubbtävlingarna". Vad är det för vits att låta en eller ett par ponnyer springa i princip ensamma runt en bana på en viss tid? Det bevisar ingenting om de kan volta och springa i lag med andra eller inte. Träningsloppen ska dels vara öppna för ponnyer som vill kvala samt för orutinerade redan kvalade ponnyer (både trav och monté) och kuskar/ryttare för att dessa ska kunna få tävlingsrutin. Då uppnår man bra träningsmöjligheter under tävlingsmässiga omständigheter - och det är väl det man egentligen vill?
    * MONTÉ
    - ponnyer ska inte handicapas efter travrekord i monté!
    - återinför övre åldersgräns för ryttare!
    Sedan dessa regler ändrades för några år sedan har montén snabbt förändrats negativt - från att vara en utmärkt rekryteringsbas och utbildningsmöjlighet för orutinerade stalltjejer, hästskötare och småsyskon till rena "proffs-loppen". Åter en åtgärd som gynnar "proffsen" på bekostnad av nykomlingarna.
    * ÅLDERSGRÄNS - ta bort den övre åldersgränsen för ponnyer! Nuvarnade gränser har inget med täv­lings­mässigt skick eller djurskydd att göra - åldersgränser har kommit till på begäran av STORA travets avelsföreningar! Eftersom vi håller på med ponnyer och inte STOR-trav kan vi ta bort 15-års gränsen! Det enda som behövs är att programmera om datorn. Det är inte åldern som avgör om ponnyn är i tävlings­mässigt skick eller inte. Eftersom vi har banveterinärer på tävlingarna och dessutom välutbildade domare så kan detta inte vara något problem! En höjd åldersgräns kan för ponnytravets räkning bidra till att bra ston sätts in i aveln tidigare än idag.

  • 8. _Om du fick sätta vem du ville som ordförande i SPTF, vem skulle detta vara? (Absolut inget ont mot Hyttring!) _En svår fråga…… kan inte säga något namn….. men jag vill ha någon med mycket sunt förnuft och som själv har ett förflutet inom ponnytravsporten, har kunskap om avel och helst har egna barn som kör - det behövs för att man ska ha förståelse för vad som är bra för barn och ponnyer i ett långsiktigt perspektiv. Ponnytravets framtid äventyras av människor som med egoistiskt uppsåt och som tror att man kan köra STOR-trav med ponnyer!

  • 9. _Vilket råd skulle du vilja ge till dagens ponnytravutövare? _Protestera när ni tycker att något är orättvist eller fel! Använd de demokratiska vägar som finns och gör det på ett schysst sätt. Bojkotta tävlingar med propositioner ni tycker är dåliga och tala om för arrangörerna när ni tycker något är bra. Kom med konstruktiv kritik och för en korrekt och saklig debatt utan personangrepp. SLUTA snacka en massa skit som saknar grund eller visa feghet genom pajkastning bakom ett alias.

  • 10. _Var ponnytravet bättre förr? JA/NEJ och motivera!! _JA, för att jag upplever att ponnytravet var mer RÄTTVIST tidigare - att man värnade mer om nykomlingar. Om det är någonting som barn och ungdomar upplever som oerhört viktigt så är det sportslighet och rättvisa! Då kan man ta att man förlorat ett lopp för att den egna ponnyn inte var som bäst för dagen - inte om det känns orättvist från början!

  • Sista frågan: Vem skulle du vilja se i nästa intervju? Barbro Hell är en av de personer som verkligen har följt ponnytravet på nära håll under flera decennier och har därav sett utvecklingen, på gott och ont. Hon har nog flera intressanta åsikter och erfarenheter att biddra med.

Relaterade länkar

Av: B.Jakobsson

Datum för publicering

  • 2007-11-17

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
Kajhugo
1/8/08, 7:07 PM
#1

Ops, var allt verkligen så mycket bättre förr. Jag vill tänka framåt och inte bara stanna upp och se bakåt.

entill
1/8/08, 9:05 PM
#2

För att kunna avgöra det måste man ha varit med "förr" så att man har något att jämföra med. Det är klart att vi skall ha blicken framåt, men en blick i backspegeln är inte fel. Glöm inte att de som är gamla idag en gång varit unga, och att ni som är unga idag en dag också blir gamla, och då kanske ni tycker att det var bättre förr, d.v.s. nu.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

alfa
1/8/08, 10:45 PM
#3

#1 Nä du jag tror inte för en sekund att det var bättre förr, det fanns säkert några enstaka grejor som var bättre förr men på det stora hela är det nog jätte mycket bättre idag och jag tycker du gör helt rätt i att sträva framåt.

KickanLilja
1/8/08, 11:09 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag har hållit på med ponnytrav sedan -93, och jag kan hålla med om att det var bättre då, det var mer på lek än vad det är idag…

alfa
1/9/08, 12:24 AM
#5

#4. Det är väl helt upp till var och en hur mycket lek man vill blanda in, det går väl lika bra idag.

AnnaLundin
1/9/08, 12:27 AM
#6

Det är nog kanske generellt så att det har blivit mer elitinriktat än det var för bara 10-15 år sedan. Att det finns FLER som elitsatsar än det gjorde då. Sen är det naturligtvis upp till var och en att göra som de vill.

Annons:
alfa
1/9/08, 12:56 AM
#7

#6. Det fanns ganska många familjer som elitsatsade även för 10-15 år sedan så där tror inte jag det är någon större skillnad, men däremot är allt mycket mera påpassat idag och om en häst går en jätte bra tid i ett lopp vet ju hela Sverige det någon timme senare, förr kunde det ta två månader innan Ponnyronden kom, så det var aldrig så tidsfixerat som det är nu.

Tittut
1/9/08, 8:11 AM
#8

Intressant att läsa tycker jag som knappt tävlat mer än i ett par lopp, men försökt följa ponnytravet och dess hästar i periferin i många år.

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Upp till toppen
Annons: