Annons:
Etiketterträningartiklar
Läst 10736 ggr
Eva_A
2006-10-07 00:27

Att träna med pulsmätare

Hur går man tillväga för att träna med pulsmätare? Vilka varianter finns det som man kan välja? Fungerar det med pulsmätare på ponnytravare?

När man tränar med pulsmätare finns det några olika varianter av hur man kan hålla koll på pulsen.

Det finns pulsmätare som man kan ha på hästen medan man tränar, rider man så fästs elektroderna under sadeln och kör man så fäster man dem i selen eller i en separat gjord. Ryttaren eller kusken kan ha pulsklockan runt handleden eller fäst på sadel eller vagn.
Om man kör måste man sedan ha en pulsmätarkabel som går längs skakeln och placeras max en meter från klockan.
Med den varianten har man full kontroll över pulsen hela tiden förutsatt att man får alltihop att fungera.

Pulsmätarens tre delar, från vänster Mottagare, sulkykabel samt sändare och elektroder.  (inte ett ormbo som man skulle kunna tro) Pulsmätarens tre delar, från vänster Mottagare, sulkykabel samt sändare och elektroder. (inte ett ormbo som man skulle kunna tro)

Pulsmätar-klocka (mottagare) 
Pulsmätar-klocka (mottagare)  

Sulkykabel Sulkykabel  

Sändare med elektroder att fästa mot hästen Sändare med elektroder att fästa mot hästen

En annan och enklare variant är att ta pulsen efter träning, till det använder man ett pulshandtag som egentligen fungerar på samma sätt. Men man måste då gå av och ta pulsen.

Pulshandtag

Det går även bra att ta pulsen efteråt med ett vanligt stetoskop och stoppur.

Själv har jag både den varianten som man sätter fast på hästen och ett pulshandtag, men jag får aldrig till det ordentligt med sladdarna så jag använder bara handtaget. 

Två kända märken av pulsmätare är Conscator och Polar, se länkarna. Tyvärr finns det inte någon information på svenska från Polar.

Man ska tänka på att mycket päls försvårar kontakten mellan huden och pulsmätaren och att det alltid är lättare att pulsa en blöt/fuktig häst/ponny.

För att skapa sig en bra bild av hur man tränar är pulsmätning en jättebra metod. Personligen har jag helt gått ifrån att bara träna på känsla.

Det man framför allt ska hålla koll på är under uppträningen så att man inte tränar för hårt. På stora hästar har jag kommit på att man inte får den formökning som man eftersträvar om man tränar för hårt. 

Om du hittar en begagnad pulsmätare (att fästa på hästen) till salu, se till att bruksanvisningen medföljer för jag tycker det är svårt att få grejerna på rätt ställe. För att komplicera det ytterligare kan det variera från häst till häst.

Relaterade länkar

Av: Eva_A

Datum för publicering

  • 2006-10-06
  • Redigerat 2022-08-23 09:45 av Niklas
  • Redigerat 2022-10-01 18:23 av Nephi
Annons:
crazycattiz
2008-06-22 01:57
#1

Det finns även pulsmätare utan kabel. Bara ettresårband att fästa runt magen med inbyggda elektroder och mottagare. Klockan kan placeras max 12 meter från mottagaren och det är aldrig några problem att få det på rätt plats! Man ser även på klockan hur fort man kör i min/km
Den heter Polar Equine CS600 Trotting

ryttarn
2008-06-22 14:43
#2

#1 Köpte en sådan för ett par månader sedan, iof ganska mycket pengar men värd varenda krona……

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

crazycattiz
2008-06-22 15:32
#3

#2 Absolut, den är helt fantastisk. Finns nog inget bättre sätt att kunna följa träningen och jämföra och se hur hästen utvecklas!

Jerrystr
2008-06-23 00:14
#4

jo man kan även bli lurad av pulsmätare för att vissa hästar kan ha en mkt högre puls å ha en lägre andning sammtidigt. så det e lättare på det viset å känna sig fram å köra har man bestämt sig för att träna då ska det inte vara me slaka tömmar då ska det vara me fasta tummar så du känner hästen i bettet.så jag tar oftast pulsen 10-12 minuter efter ja har tränat å tävlat klart me mina häsrar de gäller även me ponny som me stor häst.sen e det tok för dyrt å köpa en ny sådan pulsmätare om man vill ha en me kvalitet…

Eva_A
2008-06-23 01:16
#5

Amdningen och pulsen har inte med varann att göra så där har du helt rätt.

Eftersom det var så länge sen jag skrev artikeln så kommer jag att skriva en del 2 med info och för- respektive nackdelar med den nya pulsdatorn.

Jerrystr
2008-06-23 18:47
#6

#5 men vissa kollar väldigt mkt på andningen så vissa har kappt nå andning men dom kan ha en väldigt hög puls för det…så då struntar många i och ta puls med pulsmärate…har ja glömt min puls så räknar jag ut den me hjälp av t fingrar å min körklocka så då får ja ut det iallafall

Annons:
williemarrone
2008-06-23 18:51
#7

Jag tycker att pulsmätare är kanon bra på storhästarna för man ser direkt om dem har en infektion i kroppen och hur fort man ska köra för effektivast träning. På ponnyn är det svårt att köra med pulsmätare för jag kommer då aldrig upp i 190 i puls med min ponny under snabbjobben om jag inte galopptränar då.

bakelse
2008-06-23 22:41
#8

Bara en reflektion; man kan undra vart vår ungdomssport är på väg; vägen mot tävlingsprestationen blir alltmer vetenskaplig. En pulsmätare för 5000 kr för att kunna träna så effektivt som möjligt! Visst det är upp till var och en, men igen, vilken ungdom har möjlighet att betala? Nog är vårt ponnytrav alltmer på väg mot ett vuxenstyrt professionellt tänkande? Bra eller dåligt? Inte vet jag, bara en fundering……

ruter
2008-06-23 23:22
#9

Kolla med Robert Bergh vad han tycker om pulsmätare.

varette
2008-06-24 16:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Jag använder puls bandet, det är riktigt bra, man har kolla på hästarna innan jobben, i jobben och efter. Man vet direkt om någon inte är fullt frisk!

Ahnna
2008-07-02 22:43
#11

Vet inte om någon annan har skrivit det, men när man rider så brukar man fästa pulsmätaren under sadelgjorden på sidan av bröstkorgen. Har aldrig sett någon variant som ska sitta under sadeln…? Men det finns förstås olika modeller.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

cecrispin
2008-07-04 01:28
#12

Jeg har den pulsmåleren som er bilde av øverst : ) Funker jette bra ; D

ryttarn
2008-07-12 01:48
#13

#8 Du kan jämföra med i stort sett vilken idrott eller sport som helst, innom ponnytravet kan man fortfarande komma undan ganska billigt. Själv ägnade jag mig åt jollesegling i min ungdom på -70 talet (E-Jolle), där kan man snacka om hjälpmedel som kostar pengar…

Har alltid använt pullsmätare när jag själv tränar(altså på mig själv), så det vart ganska naturligt att även använda det när jag tränar hästarna men det kräver kunskap, mycket mer än vad denna artikel kan förmedla.

Det finns en väldigt bra bok i ämnet som är kortfattad men ändå inehåller väldigt mycket kunskap. Boken heter Träningslära för trav och ridhästar. Författare är veterinären Leif Stilling, kan varmt rekomenderas.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Annons:
Eva_A
2008-07-22 21:41
#14

Har de sänkt priset rejält på boken så är den väl läsvärd, annars tycker jag den var rätt torftig.

Men jag har ju läst en hel del om pulsmätarträning tidigare och blivit upplärd av en riktig mästare.

# 6: Visst stämmer det att hästar kan ha hög puls och knappt nån andning (bra blås Skrattande) men det är lika sant att  en häst kan komma in och blåsa som bara den och ha 85 i puls efter 5 min.

Upp till toppen
Annons: