Annons:
Etiketterallmäntartiklar
Läst 9962 ggr
AnnaLundin
7/16/06, 2:21 AM

Börja med ponnytrav?

Är Du sugen på att börja med ponnytrav? Här har vi sammanfattat lite av den information Du behöver för att kunna komma igång, oavsett om du vill bli kusk själv och kanske tävla med din egen ponny eller vill att din ponny ska få tävla trots att du själv har passerat maxåldern…

  • Ponny
  • Kusk
  • Tränare
  • Utrustning
  • Övriga tips och råd

Ponnyn:

För att få starta på ponnytravet krävs att ponnyn är registrerad med tre leds känd härstaming (bestående av godkända raser, dvs t.ex inte varmblodstravarkorsningar…). Ponnyn får tävla från det år den fyller 3 år och t.o.m året den blir 18.
Den måste också vara tävlingsregistrerad hos ST. Detta sker genom att man skickar en kopia på passet och dess härstamningsdel till ST och betalar in avgiften för detta.
Ponnyn måste också ha ett giltigt mätintyg, där A-ponnyer får vara upp till 107,0 cm och B-ponnyer upp till 130 cm. Större ponnyer får inte starta i ponnytrav.

Vidare ska ponnyn vara registrerad hos en tränare med ponnytränarlicens, dvs en kusk eller någon annan som kanske enbart har tränarlicensen (pga att de är för gamla eller annan orsak).

När allt detta är klart måste ponnyn också genomföra ett kvalificeringslopp där den visar att den är redo att tävla i ponnytrav, att den uppför sig normalt och kan trava tillräckligt fort. A-ponnyn måste ha en km-tid (genomsnittlig) på högst 3.55 och B-ponnyn högst 3.10 för ett godkänt kval-lopp.

Kusken:

För att få tävla med A-ponny ska kusken vara 8-15 år och B-ponnykusken får vara mellan 12-25 år.

Kusken måste ha en kusklicens och den får man genom någom form av utbildning hos ponnytravklubb eller ponnytravskola. I kursen ingår både teori och praktik. Teorin bestär främst av tävlingsreglementet och den praktiska biten innefattar såväl selning som körning på travbanan. Ett antal träningslopp måste köras innan det är dags för uppkörning.

Kusken måste också ha registrerat sin tävlingsdress hos SPTF innan man kan börja tävla. Dvs kusken har alltid samma färg och mönster på sin tävlingsdress. Detta mönster bestämmer man själv, inom vissa regler.

Kusklicensen innebär automatiskt att man har rätt att träna ponny, egen eller lånad.

Tränare:

Är Du ägare till en ponny som Du skulle vilja låta tävla, men själv är för gammal och inte ha några egna barn som vill bli kuskar, så finns några olika vägar att gå.

Ett sätt är att kontakta någon av de ponnytravklubbar som finns i landet och få hjälp att hitta en kusk som vill låna ponnyn. (se till att skriva lämpligt avtal, t.ex fodervärdsavtal!)
Ett annat alternativ är att själv träna ponnyn och leta reda på en lämplig kusk att samarbeta med, som då kör ponnyn i loppen. I detta fall krävs att Du har en P-tränarlicens (ponnytränare). För att få den licensen ska DU skriva ett teoriprov som rör tävlingsreglementet. Som tränare är du ansvarig för ponnyn och OM det skulle råka hända t.ex att ponnyn lämnar ett positivt dopingprov (oavsiktlig dopning förekommer, avsiktlig dopning hoppas vi är utrotat!) så är det tränaren som får ta eventuellt straff, oftast i form av avstängning.

Utrustning:

Basutrustning för en ponnytravare är travsele, huvudlag och sulky. Detta är det man behöver för att alls kunna böja tävla. De flesta använder dessutom en uppkäksrem. Köper man en ny sele så ingår oftast huvudlag, tömmar och uppkäk. Det finns ett antal tillverkare av ponnysulkyr om man vill köpa nytt, men det finns givetvis också en begagnatmarknad. - t.ex här på ponnytrav iFokus.

Sen finns det en uppsjö av diverse prylar man kan använda sig av för att ponnyn ska kunna springa fortare, inte skada sig och allmänt se snyggare ut. Vissa ponnyer är mer pyntade än julgranar, andra har varken pynt eller hjälpmedel. Ett litet råd på vägen: utgå ifrån så lite hjälpmedel som möjligt, men var inte rädd för att använda dem när de verkligen behövs och gör nytta!

Övriga tips och råd:

Om man vill hålla på med ponnytrav måste man räkna med att det blir många och långa resor tillsammans med hästen (och gärna familjen!) under tävlingssäsongen. Det är långt mellan banorna och få, om någon, klubbar har så många tävlingar/säsong att det känns tillräckligt. För de yngre kuskarna innebär det att föräldraengagemang är ett måste. I bästa fall kan tävlingsresan generera en liten prispeng, men man kan inte räkna med att detta ska kunna betala resorna även om det ibland gör det.

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2006-07-15
Unga travet är travsportens ungdomsverksamhet och hit är alla travintresserade ungdomar välkomna. Unga travet anordnar, tillsammans med travsällskap, BAS-föreningar och intresseorganisationer, aktiviteter och evenemang för ungdomar i sporten. Dessutom lyfter och driver Unga travet ungdomsfrågor, allt för att travsporten ska vara en plats för unga.
  • Redigerat 8/23/22, 10:53 AM av Niklas
  • Redigerat 10/1/22, 8:04 PM av Nephi
Annons:
AnnaLundin
7/20/06, 3:39 AM
#1

Som jag skrivit ovan, i själva artikeln så är detta inte korrekturläst ännu. Min "korrekturläsare" har tydligen tagit ledigt…

Skulle DU se något faktafel eller något som saknas i denna artikel så är jag jätteglad om du noterar det här eller i PM till mig!

linnri
8/1/06, 5:41 PM
#2

A-ponnyn måste ha en km-tid (genomsnittlig) på högst 2.55 och B-ponnyn högst 3.10 för ett godkänt kval-lopp.

Hittade ett litet fel : )
Ska väl vara 3.55 ? = )

Hälsn. Linn

~ varje träning tar dig närmare dina mål ~

Impulz
8/1/06, 8:09 PM
#3

faktiskt så är kvaltiderna numera 3.50 för kat A och 2.55 för kat B så där har du ett lite faktafel=)

AnnaLundin
8/2/06, 2:34 AM
#4

AH, tack! ska genast rättas till! TrycKf€lsni$$e har visst varit i farten! (inkluderat att min korrekturläsare också tydligen var trött…)

CamillaAndersson
9/3/06, 2:38 PM
#5

Jag ska ta B-licens, räcker det för att träna även ponny eller måste man ha spec för ponny?

Upp till toppen
Annons: