05 - Träning

Vinterträning

2010-01-28 09:33 #0 av: ryttarn

Snön ligger vit och kylan biter i kinderna. Det är svårt att tänka sig att det bara är några månader tills tävlingssäsongen är i full gång! Kanske har du låtit din ponny fått lite vila under hösten, men nu är det hög tid att komma igång igen om ponnyn ska vara i form när tävlingarna startar. Här har jag försökt ställa samman ett träningsprogram som du kan utgå från i träningen av din Ponny.

Kom ihåg! Alla ponnyer är individer. Här kommer ett förslag på upplägg för 10 veckor och det passar givetvis inte till alla. Vissa ponnyer tycker inte alls att det är roligt att springa på en rakbana, utan trivs till exempel mycket bättre med att tränas i skogen, andra mår bättre av att ridtränas och så vidare. Det viktigaste är att du hittar en träningsform som passar din ponny bäst, ponnyn ska tycka att det är kul att arbeta!

Lycka till!

 

>> Vecka 1-3

De tre första veckorna kör man bara lugn motionskörning, cirka tre till fyra gånger i veckan, varva körning och ridning.

 

>> Vecka 4-6

Efter tre veckor kan man börja med intervallträning, bara lugna och långa intervaller med ganska långa pauser mellan varje intervall. Då får ponnyn upp lite flås samtidigt som man tränar upp styrkan. Lämpligt är att varva ett intervalljobb i veckan, exempelvis på en rakbana, med motionskörning två
gånger i veckan. Under motionskörningen kan man köra i backe i lugnt tempo.

 

>> Vecka 7-8

När det har gått cirka sex veckor kan man börja med två intervalljobb i veckan i snabbare tempo med kortare vila mellan intervallerna. Man kör då cirka fyra till sex kortare intervaller på cirka 400-500 meter. För äldre ponnyer kan
det räcka med den träningen, men man kan gärna låta ponnyn gå något lugnare pass däremellan, kanske en ridtur i skogen.

 

>> Vecka 9-10

När det är cirka två veckor kvar till start kan det vara bra att byta ut ett av intervalljobben mot ett snabbjobb på travbanan. Detta gör att både du och ponnyn blir mer vana vid travbanan och du får en bättre känsla för var du har ponnyn. Inför tävlingssäsongen med

För att träningen skall ge effekt är det även väldigt viktigt att hästen har en bra och anpassad foderstat. Läs mer om utfodringens grunder här.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2010-12-12 17:26 #1 av: ryttarn

Lägger upp denna igen då det börjar bli dax för de flesta att snart dra igång vinterträningen. Själv körde jag igång Ratatas Raimon idag efter att han har vilat sedan sista starten på Axevalla den 17e oktober.

Här i Värmland har vi perfekta träningsförhållande nu. Lagom med snö så att vägarna blir lagom att köra på men ändå inte mer än att det även går att pulsa på gärdena.

Bilden tagen med mobilen idag.

 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2010-12-12 17:38 #2 av: MagganS-B

Vilken fin bild! Ser riktigt härligt ut!

Anmäl
2010-12-12 17:44 #3 av: linnri

skönt att se att någon annans ponnyer också ser ut som murvlar i pälsen med en go och rund mage! : )

Anmäl
2010-12-12 20:58 #4 av: thilda-

under vintern tränar jag bara långt och långsamt på lite olika vägar.. men jag kör aldrig backträning ena dagen och nästa dag på "slätmark" ;)

Anmäl
2010-12-14 20:43 #5 av: Polenta

Polenta har varit igång hela året, hon har inte vilat något allt utan hållits igång sedan sista starten i oktober. Nu under vintern varierar jag körningen mellan backintervaller och långa motionsturer där jag kör långsamt och länge, ute minst 1 timme då. Givetvis får hon gå lättare pass med så att hon inte ska bli less på att gå hårdare pass hela tiden.

Anmäl
2010-12-14 21:00 #6 av: bea28

Usch, vi har riktigt urusla träningsförhållanden nu!

Först var vägarna översvämmade, sen var det blötsnö ett bra tag, och hästarna fick snöskor som hette duga, och nu är det glashalt på vägarna istället... Att köra är nästan omöjligt just nu i alla fall.

Som tur är kommer hovslagaren i helgen, och då kan jag äääntligen få på broddskor och snösulor. Ska bli så skönt att komma igång med vinterträningen på riktigt.

Anmäl
2010-12-14 21:35 #7 av: marika-J

Här hos oss har vi riktigt bra träningsförhållanden, fina vägar och åkrar att köra på, liksom om man vill plogad rakbana och rundslinga. Dock har jag inte börjat vinterträningen än, kör väl igång framåt årsskiftet. Var dock tvungen att ta ut Dumle Ess på en liten tur förra helgen så han fick göra av med lite energi, man kan ju säga att han tyckte han var i toppform ;)

 

Anmäl
2012-02-19 12:58 #8 av: marika-J

Denna kan vara bra inspiration för många att läsa nu!

Anmäl
2013-01-01 23:26 #9 av: ryttarn

Nytt år och vinterträningen kör igång igen. Kanske dags för lite tips om hur man kan träna. Tänk dock på att varje häst är en indevid och man måste vara lyhörd  för det.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2013-01-31 14:39 #10 av: JasmineLundgren

Sjukt bra inspriation! Nu har man då ett "riktmärke" Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.