Annons:
Läst 9197 ggr
Teja-Bea
7/11/09, 3:05 PM

Placering av foder/vatten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi människor envisas med att utfodra våra hästar i bordsnivå eller ännu högre. Detta kan medföra diverse problem hos våra hästar.

Kroppsställning

Hästar är vandrande betesdjur. I sitt naturliga tillstånd tillbringar hästen ca 75-80% av dygnet med att beta och den gör det med med huvudet sänkt i marknivå. 

Om vi tittar på hur hästens skelett är uppbyggd så kan man se tydligt att ryggraden lutar en aning framåt. Pga denna "konstruktion" säger det sig självklart att hästens naturliga kroppshållning är med huvudet lågt för att beta, men även när den är i rörelse (t ex skritt eller trav) håller den sitt huvud relativt nära den horisontella linjen.

hästens skelett

 Vi människor envisas dock att utfodra våra hästar från bordsnivå eller ännu högre. Detta medför diverse problem hos våra hästar. De vanligast förekommande är ryggont, problem med luftvägar och felaktigt slitage av tänder. Observera dock att det är inte enbart pga vårt sätt att utfodra våra hästar på som dessa problem kan uppstå, men det kan vara en bidragande orsak.

felaktig utfodring - hö

Vid hög placering av höhäck kan boss (små delar av höet) falla ned i ögonen på den ätande hästen. Samtidigt står inte hästen avslappnat och naturligt utan ryggen spänns, det vill säga hästen sänker ryggen...

Med tanke på att många utav våra tamhästar idag tillbringar mindre än 
12 tim/dygn utomhus i rörelse och med att beta, innebär detta att de står i en för dem onaturlig ställning som värst mer än halva dygnet. Att vi låser in våra hästar i boxar med hela frontväggar nertill gör också sitt till. Hästen måste oftare lyfta på huvudet (spänna & sänka ryggen) för att hålla koll på omgivningen, än vad den hade gjort i sitt naturliga tillstånd då den kan hålla koll även med sänkt huvud, då det inte finns några väggar som skymmer sikten för den.

Vi utfodring av hö med hög placering riskerar man inte bara att hästen får in små delar av höet i ögonen, men även in i andningsvägarna vilket medför irritation och eventuell hosta. Ett annat problem är också att hästen sliter ner sina tänder på ett onaturligt sätt.

Ett annat problem och onaturlig kroppsställning utsätter vi våra hästar för när vi utfodrar dem i krubba eller ger dem vatten. En för hög placerad krubba gör att hästen klämmer foderstrupen och sänker återigen ryggen.

felaktig utfodring-krubba

För hög placerad krubba. Hästen klämmer foderstrupen och sänker ryggen

Källa: boken " Att bygga häststall - en idéhandbok" Finns att beställa på www.slu.se

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
palomia
7/11/09, 4:19 PM
#1

#0 Såg "din" artikel på gif och tackar för upplysningen. Har inte tänkt så långt dum som man är. Sänkte mina krubbor och vattenhinkar och märkte stor skillnad direkt, främst på vattnet. Jag har en som har problem med allergi nu på sommaren och hostar. Hon har gått direkt till vattentunnan i hagen och druckit sämre i stallet, nu fick jag reda på varför…OskyldigGlad Alla andra dricker mycket mer efter "hinksänkning" också. Så återigen TACK!Skrattande

Teja-Bea
7/11/09, 4:40 PM
#2

Va kul att du ser resultat! Skrattande

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

palomia
7/12/09, 1:01 PM
#3

Glömde min "poäng" med inlägget, resultatet är att hon inte hostar när hon äter längre förmodligen pga att hon slipper "böjen" i halsen med mer fria luftvägar… Förut blötte jag kraften för jag trodde hon hade problem med att det "var för torrt" det gör jag inte längre.

Tänk va många hästar som får i sig alldeles för lite vatten bara genom att använda vattenkopp och sitter dom dessutom för högt är det ju ännu sämre.Obestämd

ScerryRicco
7/12/09, 1:10 PM
#4

har alltid mina hinkar i boxarna ståendes på golvet:) och höt desamma:)

marika-J
7/12/09, 7:10 PM
#5

Höet serveras på marken och vattenhinkarna och krubborna är placerade i knähöjd (hästens knä) Fungerar bra.

Belindaa
7/12/09, 10:18 PM
#6

Känns skönt att jag alltid gett allting på golvet och haft vatten i hink ;)

Annons:
Nattie
7/13/09, 12:54 AM
#7

Har en låg nivå på vattenhinkarna typ 1 el 2 dm från marken sedan hö på golvet med maten på sidan om i hink :)

Caspianowner
8/5/09, 3:58 PM
#8

Inte för att jag vet hur era hästar kan unvika att skita i sina vattenhinkar som krubbor. När vi hade deras vattenhinkar som krubbor på låg höjd var det sanering vareviga dag.

Vi har klurat på många detaljlösningar. Finns det någon här som kanske har svaret på vår typ av problem med hästar som våra ?

Har ni bild som kan visa på  ? ?

Belindaa
8/5/09, 4:22 PM
#9

#8 Förvånad Var aldrig med om det. Hade vattenhinken i ett hörn, höet runt om, kraftfodret lade jag på golvet någonstans bredvid höet..

Bianco
8/5/09, 4:37 PM
#10

mina går ute dygnet runt och har ett litet skogs stall att gå in i på nätterna och dom får alltid höet ute på backen och krafften i hink på backen, sen är vattnet i hink på marken inne i stallet. det funkar bra :)

Lovizaa
9/6/09, 8:41 PM
#11

Riktigt bra artikel. Glad

Upp till toppen
Annons: