05 - Träning

Polar - CS600 - Sladdlös pulsdator

2008-07-22 22:07 #0 av: Eva_A

Polars senaste produkt är en pulsdator för hästträning med medföljande program som man kan använda för att analysera träningsdata och planera träningar i datorn. Här kommer mitt omdöme om den...

Polar CS600 - Sladdlös pulsdator

Polars senaste produkt är en pulsdator med medföljande program som man kan använda för att analysera träningsdata och planera träningar i datorn.

Den består av ett bälte med en sändare på som man sätter på hästen, en hastighetsmätare som man monterar på vagnen och en datordel som man också fäster på vagnen eller på sig själv (med hållare som man kan köpa till).

 

Pulsdator

 

Den har funnits på marknaden sen juli 2007 och jag köpte mitt exemplar när det kom.

Positivt är att man har exakt koll på hur fort man kör och hur hästens puls ligger under hela arbetspasset. Det är också intressant att se hur en unghäst utvecklas och man kan anpassa träningen efter deras kapacitet för dagen.

Man kan gå in i efterhand och titta på varje meter man kört av passet och jämföra dem mot liknande träningar eller mot vilken träning som helst om man skulle vilja det.

Speciellt bra tycker jag att den är för unghästar och hästar som är så pass heta att det är knepigt att hantera en klocka samtidigt eller hålla koll på en cykeldator som ofta brukar vara monterad på sidan av vagnen pga alla sladdar. Just att det inte finns några sladdar är jättebra.

Men man ska vara medveten om att det är EN hastighetsmätare som hänger med, jag köpte raskt till två extra så att jag kunde utrusta alla träningsvagnarna då jag inte använder samma vagn hela tiden.

Kommunikationen med datorn sköts med IR-kommunikation så det behövs en IR-adapter för det, den behöver man inte köpa från Polar om man inte vill. Jag sökte på nätet och hittade en prisvärd.

Sändarbältet är mycket känsligt och måste skötas extremt noga, mitt började krångla under vintern vilket jag trodde berodde på att mina hästar hade mera päls, det spelade inte nån roll hur mycket kontaktgel jag använde. När våren kom och pälsen försvann visade det sig att det var bältets elektroder som gett upp. Jag fick ett nytt bälte men valde att köpa till ytterligare ett då jag inte tycker de fungerar riktigt fullt ut när de är blöta och insvettade efter ett pass.

Sändarbälte och sändare

 

Jag har även fått byta den hastighetsmätare som följde med, plus att jag lyckats bryta av en av piggarna som håller fast datorn i hållaren när man kör på grund av att jag placerat den så att jag kan se den och var lite ovarsam med tömmen.

Servicen har dock varit otroligt bra vid varje tillfälle jag haft utrustningen inlämnad och grejerna har kommit tillbaka med vändande post.

Resultatmässigt kan jag inte säga något då mina hästar bara gjort en start och ett premielopp sedan dess men de prestationerna har inte varit något att klaga på.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är mycket nöjd med min CS600 då den när den fungerar är helt suverän men man ska fundera över sitt behov innan man köper den då det är rätt mycket pengar det handlar om.

******************************************

För lite info om pulsmätarträning, kolla in länken till Stall Bredbyn och gå in under träningslära.

Relaterade länkar

Av: Eva_A

Datum för publicering

  • 2008-07-22
Anmäl
2008-07-23 00:36 #1 av: varette

Jag anväder mig av denna, kan bara ge plus betyg! Ibland kan man bli lite trött om det inte fungerar..  Men det är för att man satt dit den lite fel.

Anmäl
2008-07-23 01:19 #2 av: crazycattiz

Helt kanon ä den!
Det enda jag saknar är dock ihållande lyse på skärmen att använda när det är mörkt som inte slocknar av sig själv efter ett tag.
Har kört med den sedan April 2007 och lämnar inte stallbacken med pållen utan den på. Och har hittils inte behövt byta något.

Anmäl
2008-07-23 14:12 #3 av: Jatack

Vi har sånn på stallen. Har ikke brukt den selv enda, men det er kjempe fornøyd med dem!:)

Anmäl
2008-07-23 19:57 #4 av: Sombatic

Pris? någon som vet?

Anmäl
2008-07-28 22:42 #5 av: Eva_A

Den kostar ca 5000 kr och det är det som gör att jag ifrågasätter om det verkligen är värt pengarna när man tränar ponny.

 

 

Anmäl
2008-08-08 16:11 #6 av: hanover

jag har provat det det är värt priset

Anmäl
2008-08-08 16:25 #7 av: crazycattiz

Den är utan tvekan värd priset!

Anmäl
2008-08-08 17:04 #8 av: NettanW

I mina öron är det inte värt pengarna då man kan pulsa själv hemma i stallet. Jag kommer aldrig att köpa något dyligt. Nu har ju inte jag heller proffs tränade hästar, men jag har varit i ett proffs stall i ett halvår, och inte en enda gång tog vi pulsen på hästen. (Stall JOP) Det kan ju vara annorlunda i dag, det vet jag inte.

Men alla är olika och tur är ju det. :-)

Anmäl
2008-09-07 13:29 #9 av: linnri

Vi använder Polar i stallet, och tycker att det är lite till och från med det där som är bra. Visst, när den väl fungerar ordentligt är den super, men eftersom att man måste hålla på och gorma och fixa med den i en evighet innan den fungerar som den ska, så tycker jag verkligen inte att det är värt pengarna. Det finns billigare pulsmätare som är mycket bättre än dom här.
Vi hade turen när Scargel vann i Boden, då fungerade den alldeles utmärkt!

Anmäl
2008-09-07 19:24 #10 av: equuleus

#9 sätter du den verkligen rätt då? Vi har aldrig haft problem med att få den att fungera. Att den inte fungerar precis inne i stallet är en sak men så fort de joggar i gång och blir svettig så funger den 100%.

Anmäl
2008-10-09 14:46 #11 av: ryttarn

#9 har heller inga som helst problem med våran, fungerar klockrent. Men det gäller att man sätter sändarbältet rätt annars kan den inte mäta korrekt. Ofta behöver man även fukta hästen med vatten precis vid receptorerna för att få korrekta pullsvärden från start.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.