05 - Träning

Att träna åt andra - eller att någon annan tränar

2008-02-08 22:56 #0 av: Eva_A

Det finns olika anledningar till att andra människor än ägaren står som tränare, eller att man som tränare får frågan att stå som tränare på en ponny. Men det finns en del man ska tänka på innan man väljer den lösningen.

Vad ska man tänka på om man står som tränare på någon annans ponny? Eller som hästägare om man behöver ta hjälp av någon som har tränarlicens?

Som tränare till en ponny som man inte har uppsikt på mer än tillfälligt måste man hela tiden försäkra sig om att ponnyn hanteras på ett sätt så att man uppfyller kraven enligt Tävlingsreglementet, för det är DIN licens som ryker om någonting händer. Även om det i dopingfall även kan bli så att ägaren blir meddömd.

Ibland kan man ju få en fråga om man kan ställa upp som tränare "på pappret" av olika orsaker. Det är lätt att säga ja utan att tänka på att man helt plötsligt har skyldighet att se till att de som äger/tränar/hyr eller sköter hästen också följer hästhanteringen enligt reglerna som finns. Alla har någon gång varit nybörjare och om man är ny inom ponnytrav och kanske hästägande behöver man mycket mera stöd än att man har en tränare på pappret.

KOM IHÅG OM DU FÅR FRÅGAN OM DU KAN STÄLLA UPP SOM TRÄNARE ATT DU ÄVEN BLIR SKYLDIG ATT ANSVARA FÖR ATT PONNYN SKÖTS OCH TRÄNAS RÄTT INFÖR SPTF.

Om du behöver en tränare till din ponny, kolla om personen har kunskapen om vad som gäller och framför allt om personen har tid att hjälpa till med alla frågor som uppkommer. Du som lämnar över tränaransvaret till någon annan har ju ändå kvar det praktiska ansvaret när det gäller träning och tävling av ponnyn.

Det absolut värsta som kan hända är om ponnyn blir utsatt för någon form av avsiktligt eller oavsiktligt sabotage, till exempel om någon av okunskap matar ponnyn med choklad eller mer avsiktligt matar den med någon otillåten medicin.
Eftersom det är nolltolerans på många medel drabbas den som har licensen hårt. Speciellt om det är så att ponnyn inte ens står i tränarens stall.

Tänk på det här när ni får frågan om att bli tränare åt andrs hästar, liksom om ni behöver en tränare. Det är ett stort ansvar at stå som tränare på någon annans ponny, mycket större än att träna sin egen.

 

Anmäl
2008-02-18 22:43 #1 av: marika-J

Fick precis en förfrågan om att stå som tränare på en shettis.. och så här långt har jag inte ens tänkt. Tror faktiskt att jag skippar det efter allt som kan hända.

Anmäl
2008-02-18 22:46 #2 av: juliapettersson

Har också precis fått förfrågan att stå som tränare på en A-ponny. Familjen ska inte ta licens men vill prova starta ponnyn med catchdriver. Jag tackade ja.

Anmäl
2008-02-18 23:23 #3 av: Jagz

# 2 Vilka är det?

Anmäl
2008-02-18 23:28 #4 av: divansson

har fått flera förfrågningar.. får inte för föräldrarna å har ingen plats så ja får lov å tacka nej till alla :P  Är nog endå säkrast om man tänker på de som du skrivit..

Anmäl
2008-02-19 12:46 #5 av: AnnaLundin

Det är ju faktiskt inte så svårt för föräldrar att ta en egen tränarlicens, så kan de själva stå som tränare... Det är väl det bästa i ett sånt här fall.

Anmäl
2008-02-19 14:14 #6 av: ryttarn

Skulle aldrig ställa mig som trännare på en häst somm jag inte har hemma på gården. Finns så mycket som gan gå tok. Däremot tycker jag att kraven på oss vuxna tränare borde vara högre. Fick skriva ett tämligen enkelt prov och inte inehöll det speciellt mycket om tränaransvar heller.

Skulle nog vara krav på en speciell tränarkurs, typ en helg eller två till tre kvällar.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-02-19 14:18 #7 av: SLennartsson

#6, Håller med dig angående provet. Att man kanske kan ställa lite högre krav på de vuxna. De ska ju helst veta vad det innebär o.s.v..

Har ju inte en blekaste aning om hur provet ser ut, men din idé att ha en speciell tränarkurs någon kväll tycker jag verkar super. Har själv en syster och ev. min pappa som funderar på att ta den licensen.

Men jag skulle ALDRIG sätta en kompis häst på min tråänarlista. Enligt mig har man de hästar på träningslistan som man själv tränar..

Anmäl
2008-02-19 20:11 #8 av: Travarnmeflyt

jag vill gärna börja träna någon häst, måste komma igång med travet nu, tog licens nyligen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.