07 - Tävling

Dopingfall inom Travet

2008-02-08 20:47 #0 av: Eva_A

Det har under de senare åren förekommit en hel del dopingfall inom stora travet, framför allt de första åren när det kom antiinflammatoriska preparat i gel-form samt att dessa släpptes receptfria. I många fall berodde dessa på okunskap av tränarna och i vissa fall på ren tanklöshet. Vissa fick i sig substanserna genom att stå i samma box som medicinerad häst, vissa fick det genom att skötaren behandlat sig själv med gel och sedan tagit direkt i hästen.

Ett fall som är högst intressant drabbade en tränare på min hemmabana.

"Saxat från Travsport"

Lennart Fjällström/Whooper Dooper Run:
Travhästen Whooper Dooper Run startade på Mantorp den 9 oktober 2004 i lopp 5 tillika V75 avdelning 2. Hästen vann loppet och togs ut till dopningsprov. Analysen av provet visade på förekomst av naproxen. Det positiva provet har konfirmerats av laboratoriet i Frankrike.

Naproxen är en antiinflammatorisk substans som verkar smärtstillande och febernedsättande. Antiinflammatoriska läkemedel får ej tillföras häst som tävlar senare än 14 dygn före tävling. Hästen tränas av amatörtränaren Lennart Fjällström med licens på Mantorp. Ansvarsnämnden konstaterar att förekomsten av naproxen i dopningsprovet får antas komma från den behandling med detta preparat som Lennart Fjällström på veterinärs ordination gett hästen. Behandlingen har inte skett under godtagbara förhållanden. Vad som framkommit om stallmiljön och möjligheterna att rengöra boxen från läkemedelsrester talar starkt för att den valda behandlingen varit olämplig från smittosynpunkt. Detta bekräftas av att kontrollprov den 15 januari 2005, när hästen ännu var kvar i den gamla boxen, fortfarande var positivt och att ett negativt prov erhållits den 2 februari 2005 sedan hästen flyttats till ett annat stall på gården.

Lennart Fjällström har enligt Ansvarsnämndens bedömning förfarit oaktsamt genom att genomföra behandlingen av naproxen under de förhållanden som skett. Ansvarsnämnden dömer Lennart Fjällström, som är B-tränare utan körlicens, till anmälningsförbud i sex månader. Domen kan överklagas till STC:s överdomstol

 

(Vad hde hänt då? Veterinären hade ordinerat Naproxen till hästen, men tittar man på hur hästen startat har den medicinerat någon gång i perioden 7/7 - 28/8, tränaren hade inte rengjort krubban och boxen och detta visade sig på dopingprov så långt efter som i januari)

Hästen startade igen den 19 februari, 17 dagar efter att den gjort godkänt dopingprov, nu i ny regi inom släkten. Tränaren har inte förnyat sin tränarlicens efter detta men är aktiv inom föreningslivet inom travet.

Det här visar tydligt hur noga man måste vara med rengöringen av boxen i de fall man medicinerat hästen i boxen.

 I de fall det finns möjlighet att ge hästen preparat i pastaform som kan ges utanför boxen, injektioner eller utvärtes behandling föredrar jag dem alla gånger. Men jag har även separata benlindor och paddar som jag endast använder på hästar som står under behandling.

 

dessa ekipage har inget med artikelns innehåll att göra!!
dessa ekipage har inget med artikelns innehåll att göra!!

 

Magnus Herrman/ Ibsopoint Ansvarsnämnden har meddelat beslut i ett fall av otillåten medicinering. Det handlar om Magnus Herrman, amatörtränare på Axevalla, som tränar hästen Ibsopoint som startade i ett kvallopp på Axevalla den 27 januari. Efter loppet togs dopningsprov på hästen och då berättade Magnus Herrman att han två dagar tidigare avmaskat hästen med Noromecin, som har en karenstid på 96 timmar. Analysen av dopningsprovet var emellertid negativt.

Ansvarsnämnden skriver i sin dom, att Magnus Herrman har erkänt att han av ren tanklöshet avmaskat Ibsopoint två dagar före kvalloppet trots att han mycket väl kände till att det var karenstid på detta avmaskningsmedel. Magnus Herrman döms till böter 5 000 kr för att ej iaktagit karenstiden för avmaskningen.

Charlotta Nilsson/Kvarnbrännas Pålle, B-tränare på Umåker, har i sin träning hästen Kvarnbrännas Pålle som med Per Gustafsson som körsven segrade på Bodens travbana den 25 augusti 2005. Efter loppet togs dopningsprov som visade på förekomst av ibuprofen (40 nanogram/ml) i hästens uruin. Ibuprofen är en smärtstillande substans med antiinflammatorisk och febernedsättande effekt.

Utredningen visar inte hur hästen fått i sig preparatet, men en sannolik förklaring kan vara att det skett genom beröring av en medhjälpares iprensalva-insmorda händer i samband med utselningen före loppet. Det har dock inte lagts Charlotta Nordin någon oaktsamhet till last i detta hänseende. Nordin kan som hästens tränare likväl inte undgå det strikta tränaransvaret för det som hänt.

Ansvarsnämnden dömer Charlotta Nordin enligt tränaransvaret till anmälnings- och körförbud i tre månader och 5 000 kr i böter. Domen kan överklagas till STC:s överdomstol.

 

Per Lennartsson/Order By Fax: STC:s Överdomstol har idag dömt travtränare Per Lennartsson, Solvalla, till två månaders körförbud. Överdomstolen ändrar därmed domen på 20 000 kr i böter från Ansvarsnämnden, en dom som såväl STC som Per Lennartsson överklagat.

Ärendet gäller hästen Order By Fax som med Per Lennartsson som tränare och körsven segrade på Solvalla den 1 september 2004. Dopningsprovet visade att det fanns den smärtstillande, febernedsättande och antiinflammatoriska substansen flunixin i hästens urin (70 ng/ml urin).

Kom ihåg att ALLTID kolla karenstider på ALLA preparat som veterinärer och alternativbehandlare rekommenderar till din ponny, det som står på asken är slaktkarensen.  Humanläkemedel finns inte med på karenslistorna eftersom de inte är utvecklade för hästar men om man får rekommendation av vet. att använda humanpreparat ska man ALLTID fråga om karenstider för START.

 

Av: Eva_A

Datum för publicering

  • 2008-02-08
Anmäl
2008-02-12 00:20 #1 av: AnnaLundin

putt

Anmäl
2008-02-12 08:55 #2 av: Barrow

En liten rättelse, noromecin har en karenstid på 96 tim enligt STC's lista.

Anmäl
2008-02-12 12:28 #3 av: MagganS-B
Jättebra att du skrivit det här Eva! Alla som har en dator och undrar vilka medel som faller under dopingbestämmelserna kan gå in på STC:s sida "Hästveterinären", där står en massa matnyttig information som alla bör känna till!
Anmäl
2008-02-12 13:17 #4 av: AnnaLundin

#2 - det var säkert ett tankefel när det skrevs, jag rättar det i artikeln! TACK för att du var uppmärksam!

Anmäl
2008-02-14 09:15 #5 av: Eva_A

Jag funderade också på det när jag lade in den eftersom karenstiden borde ha innehållits om hästen avmaskats 2 dygn innan...

Jag har alltså inte redigerat i texten från travsports hemsida.

 

 

 

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.