2007-11-17 16:02 #0 av: Teja-Bea

Visst kan det var kul att veta lite mer om travfolket i landet? Namn som vi annars bara hör. Läs här och se vilka personerna är bakom namnen! Nästa stafettpinne går till Björn Hammarström.

1. Namn, ort och anknytning till ponnytravet?
Björn Hammarström, Åkers Styckebruk. Tidigare aktiv på 70-talet. Pappa till Caroline som har tävlat ponnytrav mellan 1999-2007.

 

2. Hur kom du i kontakt med ponnytravet?
Genom att jag var på Gotland under somrarna som barn. Var på Skrubbs sommaren 1972 för första gången och minns Aramis och Eros framfarter där.

 

3. Har du kört ponnytrav själv? När och vilken/vilka hästar?
Dom hästar jag kört i lopp som ung är TinTin (tvåa i Femårsmästerskapet) Olivia (lånekusk ibland) och fick även köra svenska rekordhållaren Red Russita en gång (oj, vilken ponnytravare!) Körde även Joakim Hedlunds Rute när han var upptagen med Svante. I träning körde jag även den otroligt fina Garribaldi (vilken gentleman) Har i Gubblopp kört Crabaten, Pralinus, Joker, Majfröken med hygglig framgång.

 

4. Vem tycker du är den bästa ponnytravaren genom tiderna?
Svår fråga, men många fina ponnyer har passerat revy. Ero (vilken fart), Aramis (vilken travare), Mr Hannibal (speciell herre med kapacitet), Rillo (gjorde alltid bra ifrån sig), Niklas II (löpskallen definierad), Donne (oj, vilket trav), Snäckan (stenhård), Tyson (toppkapacitet) och Gumino (låt oss hoppas att han kan prestera samma tid i Sverige som han gjort i Finland). Men bäst är nog trots allt Tyson eftersom han har vunnit både storlopp som yngre och äldre.

 

5. Vad tycker du är viktigt att tänka på vid köp av en ponnytravare? Stam, exteriör, avelsvärde m.m?
Stammen och lynnet i första hand, efter det kommer exteriören.

 

6. Dagens ponnytrav har ju kraftigt tappat anhängare de senaste åren. Vad tror du behöver göras för att sporten ska kunna återhämta sig?
Man ska komma ihåg att det har gjorts oerhört mycket från ponnytravklubbar, travsällskap och STC dom sista 10 åren. Trots det tappar vi bort en hel del ungdomar som väljer andra saker att engagera sig i. Datorn tar mycket tid osv. Vi måste få till det bättre för dom nya inom ponnytravet så att dom inte skräms bort av den trots allt proffsighet som råder på många håll inom ponnytravet. Nybörjarlopp för dom nya (för körsvenner med högst 25 starter t ex i vissa lopp, P21-lopp för dom lite mindre framgångsrika ponnyerna kan vara en bra parameter för våra nya körsvenner)

 

7. Om du fick ändra något, vad som helst i dagens ponnytrav, vad skulle detta vara?
Som sagt satsa ännu mera resurser på ungdomar som är på väg in i ponnytravsporten.

 

8. Om du fick sätta vem du ville som ordförande i SPTF, vem skulle detta vara? (Absolut inget ont mot Hyttring!)
Ordföranden i SPTF måste vara dynamisk, medial och ha ett brinnande intresse för ungdomar och ponnytrav. Vem som passar in på min beskrivning vet jag inte idag

 

9.Vilket råd skulle du vilja ge till dagens ponnytravutövare?
Fråga om allt möjligt. Fråga en mera erfaren ponnytravaktiv om tips med balansering, utrustning, hästkunskap, skoning osv. Försök och förkovra dig så blir ditt ponnytravengagemang ännu roligare.

 

10. Var ponnytravet bättre förr? JA/NEJ och motivera!!
Nej, det var inte roligare förr. Idag finns det ännu bättre utbildningar, chans att tävla, hitta en fin ponnytravare än vad det fanns förut. Det är nog bara nostalgiker som tycker att det var bättre förr.

Relaterade länkar

Av: B.Jakobsson

Datum för publicering

  • 2007-11-17