04 - Hästhälsa

Dopningsprovtagning

2007-08-03 01:07 #0 av: AnnaLundin

Att medicinera en häst på ett otillåtet sätt (att förändra hästens aktuella prestationsförmåga) inför en tävling - även för träning under tävlingsmässiga förhållanden - är förbjuden enligt djurskyddslagen och i tävlingsreglementen för hästsportsorganisationerna.

Dopningskontrollprover på häst

Beslut om dopningsprov kan tas av måldomare, banveterinär eller annan bemyndigad person och kan ske enligt följande rutin:

  • Häst föres direkt till provtagningsstall efter löp.
  • Tränare, skötare, ägare eller ombud för dessa uppmanas att närvara för kontroll av provtagningen.
  • Ovan nämnd person skall vara noga med att kontrollera att protokollets (följer med vid rekvirering av specialförpackning) nummer är detsamma som står på urinburkar/blodrör. Viktigt är också att protokollet ej undertecknas av hästens representant innan kroppsvätska från djuret har överförts i burk/rör.
  • I första hand försöker provtagningspersonalen erhålla ett urinprov från hästen. Häst kan kvarhållas tills prov erhålles. I praktiken är det ca 2 timmar. Därefter tas blodprov. Provtagning kan i vissa fall förekomma innan tävlingar.
  • Provet kyls ner och sändes i specialförpackning till laboratoriet.
  • Protokoll över dopningsprovtagning är framtaget av STC och kommer till generell användning enligt följande: vitt protokoll - STC/arrangerande förbund gult protokoll - till banan/tävlingsarrangören blått protokoll - till SVA (Avdelningen för Kemi) tillsammans med proverna rött protokoll - till hästens representant.
  • Att erhålla svar från provtagningen tar ca två-tre veckor.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA
se relaterade länkar uppe till höger

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-08-02
Anmäl
2007-08-03 08:54 #1 av: ryttarn

Vi "råkade ut för" ett dopningsprov på Troll Twix. Även om man vet att allt är grönt blir man jättenervös när dopingkontrollanten kommer. Sedan är det nervösa veckor innan resultatet kommer, detta trots att man vet att allt är ok.....

 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-08-03 08:56 #2 av: Nitro

Både Dolly & Pigall har fått lämna dopingprov i år. Ovanligt, om man frågar mej. Knappt varit med om det förr om åren :)

Anmäl
2007-08-03 09:07 #3 av: ryttarn

Jag tror dom har tagit "krafttag" då det har florerat väldigt mycket rykten de senaste två åren... Likadant innom hoppningen, många fler provtagningar än tidigare...

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-08-03 14:20 #4 av: AnnaLundin

Dpningsprovtagning förekommer ofta i det tysta, mer än man tror faktiskt.

Jag har själv fått en hopphäst uttagen till dopingprov för ett antal år sedan, när kag tävlade en 1.10-hoppning på lokaltävling...  Och min Blimunda blev uttagen till dopingprov på Tomelilla efter sin andra start i livet, när hon vann med typ ett halvt varv eller så, hade rundat hela fältet genom första kurvan från sina 40 meters tillägg... Och DET är en bedrift på Tomelillabanan...
 Så det är inte bara på större tävlingar...

(att provtagningen på Blimunda inte fullföljdes berodde på att hon vägrade kissa och det fanns inte utrustning på plats för blodproftagning... Men jag kan garantera att hon var synnerligen odopad.)

#1 Jag håller med om att det är nervöst innan man fått svaret, även om man har rent mjöl i påsen. Själv är jag rädd för koffeindoping på miina hästar, för det flyger in kaffefilter med rester kvar i från grannens kompost på gödselstacken in i min hage... Den ligger på andra sidan grusvägen, men dt hjälper liksom inte alltid :/

Anmäl
2007-08-03 14:52 #5 av: amandahandersson

Juppe har lämnat dopingprov, och det var fritt får otillåtna substanser, stod det i provsvaret som jag fick hem ^^

Anmäl
2007-08-03 15:04 #6 av: prima

travronden uppmärksammade ett fall för några år sedan, då en hederlig gammal amatör åkte dit för doping sedan det konstaterats att hans häst hade opium i blodet. det visade sig senare att opiaterna kom från vallmofrön, som i sin tur kom från vanligt knäckebröd. trots att det uppenbarligen var ett misstag, så fälldes tränaren. som tränare är man alltid ansvarig, och inom travsporten råder nolltolerans mot otillåtna substanser - det går med andra ord inte att vara nog försiktig.

Anmäl
2007-08-03 15:04 #7 av: No_Tribute

De har tagit dopingprov på storhästarna nästan varje gång de vunnit. Men jag har aldrig vart med om det med Shettisen eller russet.

Anmäl
2007-08-03 15:05 #8 av: Jennie_A

Jag har faktiskt vunnit ett lopp, med Gräsman, där jag från början var tvåa. Den som vann var dopad. Detta var på Mantorp 1993.

Många gånger har våra hästar fått lämna dopingprov. Den mest oväntade gången var på Hagmyren med Lexius. Inget stämde den dagen och han blev diskad för galopp. När jag körde av banan så vinkade de in mig i dopingstallet. Först trodde jag att de skämtade. I alla fall så vägrade Lexius kissa, och tiden rann iväg. Jag hade med mig Lasius också som skulle ut rätt snart efter mitt lopp med Lexius. Samma dag var Annelie på Jägersro med Iva så resten av familjen var där. Det slutade med att jag fick ställa min stackars pojkvän att "vakta" Lexius medan jag i halvpanik selade ut till nästa lopp med Lasius...

Anmäl
2007-08-03 16:00 #9 av: Geminii

Gemini var tvungen att lämna dopning prov på visbys dubbeltrav förra året. Men jag har inte fått tillbaka provsvaren ännuFundersam 

Anmäl
2007-08-03 20:21 #10 av: johanna9

tiffy fick lämna prov på tingsryd i början av säsongen för att hon gick så bra.. o hon ville inte kissa först plus att hon skulle bita hon som stod i boxen. hehe.. men där va dom inte så noga. ja behövde inte stå o vakta hela tiden.. fick gå därifrån.

Sen Carmas Aloevera fick göra ett förra året på åby. men då va nån tvungen att stå kvar. plus att ja skulle ut o värma o den hästen kunde an inte sela själv.. men de löste sej sen. hehe..

Anmäl
2007-08-03 20:27 #11 av: TildaLinge

Fick lämna doping prov på Nougat när vi hade vunnit, det var lopp 3 o jag skulle värma en häst föt lopp 7 direckt efter det var gaanska stressigt!

Anmäl
2007-08-03 23:00 #12 av: varette

Varette har lämnat 2 gånger, iaf när hon gick svenskt rekord. Vaktade hela tiden, skulle aldrig släppa ögonen på dom som jobbar.

Anmäl
2007-08-04 01:14 #13 av: Jennie_A

#10 Vaktar gör man för sin egen skull för att se så att ingen mixtrar med urinprovet! Jag som Jonna skulle aldrig lämna en häst i andras (som jag inte känner) händer när dopingprov tas.

Anmäl
2007-08-04 09:40 #14 av: Edde

#10 Det är inget krav på att DU ska stå och vakta! Det är naturligtvis upp till dig om du vill ha koll på vad som händer med din häst. Dopingkontrollanternas uppgift är att i första hand få ett urinprov från din häst. Deras jobb är inte att se till att DU kollar vad dom gör......Det är inte särskilt genomtänkt att påstå att det finns dopingkontrollanter som "inte är så noga", dom är välutbildade och det handlar om viktiga saker,  jag övertygad om att det var duktiga människor som tog hand om din ponny, men som sagt, om det skulle vara ett positivt prov är det ju naturligt att jag som ägare av min ponny vill vara med och se vad som händer under provtagningen.

Anmäl
2007-08-04 11:19 #15 av: skott

Vi har oxå fått lämna en  massa dopingprover säkert en 8-9ggr men de känns faktist bra,för ingen kan ju beskylla en för något då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.