Annons:
Etikettsptf-st
Läst 5410 ggr
Teja-Bea
3/26/07, 2:21 PM

Representantskapsmöte mars 2007

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Årets första representantskapsmöte hölls helgen som gick. Och precis som väntat blev det många och långa diskussioner.

Jag kom ensam från Eskilstuna och satt i ett sällskap där 19 av landets 25 klubbar fanns representerade.

Man diskuterade att många medlemmar inte fått medlemstidningen Ponnyronden i brevlåda och kom fram till att medlemslistorna vart ett problem i de flesta av landets klubbar. Vi pratade om idén att klubbarna framöver själva ska ansvara för kollen att samtliga medlemmar betalt sin medlemsavgift. Kansliet kommer att skicka ut listor med licenstagarnas namn till samtliga klubbar. Sen är det upp till varje klubb att kolla om de kuskar som löst licens i din klubb, har betalt medlemsavgiften. Om avgiften ej betalas, trots påminnelser, så meddelas detta till Kansliet och kuskens licens blir därmed spärrad från start.

Arne Florqvist fortsatte dagen med att berätta om utbildningarna som vart under 2007. Förra året sponsrade STC med 3 st funtionärskuser. Dock har detta dragits ner inför detta år. 2007 sponsrar STC med en kurs, som hölls i mars månad. Utbildningskursen gällde främst för blivande ledamöter i mål- och bandomartorn.

SPTF håller även en tvådagarskurs i Förenings- arrangörs och funktionärskap. Kursen som hölls i Mellansverige i mars fick mycket god respons och det kommer även att hållas en kurs i södra Sverige inom kort. Kursen som var avsedd för norra Sverige blev inställd pga. För få anmälda.

På denna kurs gick man bland annat igenom det heta ämnet propositionsskrivning. Deltagarna fick ett grupparbete bestående av att skriva propositioner till tre tävlingsdagarna. En dag med handikappning efter pengar, en efter tid och en efter övriga alternativ. Propförslagen som gavs på kurserna kommer att skickas ut till samtliga klubbar som underlagsmall för förslag till propskrivning.

Under dagen diskuterade man även domarkåren. Önskemål fanns från domare på plats att göra en dagsplanering för varje tävlingsdag. Med tider för kvallopp, första start, pauser, lunch m.m. En ständigt het potatis som även togs upp var Jävsituationen. Tyvärr anser man att det finns ett problem med jäv inom vissa domarkårer. Du som domare måste minnas att så fort du sätter din fot innanför tröskeln på domartornet så är du inte längre i rollen som förälder, hästägare, uppfödare m.m. Du är domare och enbart domare!

På eftermiddagen diskuterade man ponnytravets utveckling jämte stortravets. Det finns folk som påstår att ponnytravets utveckling står stilla. Föredragaren ville påvisa en stor skillnad men vad jag kunde utläsa av redovisade siffror så finner jag dem faktiskt ganska lika! För 50 år sedan hade de snabbaste russen ett rekord på 1.50.3. Det är till idag en sänkning med 11 sekunder. Det snabbaste varmblodet hade rekord på 1.11. Det är en sänkning med 4 sekunder. Alltså har russen blivit snabbare de senaste 50 åren, motsvarande varmblodens utveckling.

Föredragaren jämförde även tider för de långsammaste hästarna. Russen hade rekord över 3 minuter och varmbloden rekord över 2 minuter. Här ser vi en viss skillnad på de hästar som kvalas idag. Men minns då att för 50 år sedan fanns ingen maxtid (kvaltid). Det finns säkert varmblod som än idag travar över 2-minuter, och russ över 3-minuter. Bara att dessa inte redovisas i någon form av statistik pga våra kvaltider. Så jag skulle vilja påstå att i denna aspekt är inte ponnytravets utveckling stillastående. Det som definitivt bekräftar min åsikt är att se på unghästarnas tider. De allra snabbaste äldre hästarna kanske inte går så mycket snabbare. Men nog utvecklas unghästarna i en rasande fart! 

Den snabbaste unghästen 1957 var LillGull som vid 2-års ålder travade 2.27. Snabbaste treåringen låg strax under 2.20. Det svenska rekordet för treåringar ligger idag under 2-minuter. Fyråringarna gick 1957 strax över 2-minuter.  Idag ligger svenska rekordet på 1.52. Är inte detta en otrolig utveckling av ponnytravet så vet jag inte vad som är!

En annan diskussion i "ponnytravets utveckling" är att vi tyvärr tappar många äldre hästar. Elit-tänkandet växer allt mer och det finns kuskar som köper unga hästar, kör ner dem i tider, drar på dem en stor summa prispengar och sedan säljer dem. Och dessa äldre hästar, med rekord de kanske inte längre klarar och prispengar som de aldrig kan leva upp till igen, försvinner till synes snart från ponnytravet.

År 2003 fanns det ca 1580 hästar som var startberättigade. Inte ens 650 av dem startade. Vart tar resten vägen? Hur sa vi kunna bevara de äldre hästarna och "småtävlarna"? De som endast kör ponnytrav för att det är roligt?! Vi kom väl inte till någon direkt lösning i frågan men att detta är ett problem är uppenbart. Jag finner att frågan borde läggas till viss del på landets propositionsskrivare. Försök att få ihop lopp som passar dessa hästar och kuskar. Kanske handikappning efter gottgörelse? Eller stänga loppet så endast hästar som inte vart placerade på sina fem senaste starter får vara med? Endast fantasin sätter gränserna! Hjälp oss att bevara bredden i ponnytravet. Tänk på att alla ska få vara med!

En annan lösning, som tyvärr bara nämndes i förbifarten och aldrig diskuterades, var divisioner. Idén med divisioner inom ponnytravet togs fram för ett par år sedan. Men verkade då handla om att köra officiella lopp jämte bygdetrav. Men idag kanske man kan dela upp ponnytravet i divisioner. En med orutinerade kuskar och hästar. Kanske utan prispengar och med lägre allvarsfaktor i loppen. Och en division med mästerskapslopp, stora prispengar och lite med elittänkande.

Ett kort resonemang gick kring SPTF's logotype. I desperation att modernisera ponnytravet har man gjort om logotypen. Vilken är snyggast? Den nya eller gamla? Kan man kanske, kombinera de två som finns? Vad tycker ni?

SPTF's nya logo

För Eskilstuna ponnytravsällskap

Beatrice Jakobsson

26 mars 2007

Relaterade länkar

Av: B.Jakobsson* Personlig sida

Datum för publicering

  • 2007-03-26

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
Kris_J
3/26/07, 2:34 PM
#1

Måste bara fråga du skriver "År 2003 fanns det ca 1580 hästar som var startberättigade. Inte ens 650 av dem startade. Vart tar resten vägen? " Det måste väl gälla endast en kategori, inte a+b tilsammans?

Veritas odium paretFörvånad

jonasjo
3/26/07, 3:01 PM
#2

Tycker faktiskt den nya loggotypen är snyggare Flört

MaritaM
3/26/07, 3:30 PM
#3

Den nya loggan ska ju omarbetas så att häst och kusk blir mer framträdande.

Sen en till sak hur ska vi uppe i Norrland lyckas få bra lopp med många hästar i om vi inför divisioner. Finns det stort ponny och kusk underlag kanske det går , men inte här uppe. Då blir det så att i Norrland hamnar vi i den lägra klassen. På mötet i helgen togs detta inte upp pga att det inte var inlämnat någob motion om detta. ingen pratade om det men varför gjorde inte du det då #0.

Prispengar är väl upp till klubbarna att bestämma hur stora dom ska vara. Vi har sponsorer till ALLA våra ponnylopp, tar inte ut startavgifter för att finansiera loppen utan till andra kostnader som man har när man anordnar tävlingar tex program m.m.

primusa
3/26/07, 3:53 PM
#4

År 2006 tävlade drygt 1.200 ponnytravare någon gång på Sveriges travbanor. Ungefär lika många kallblod startade, skillnaden var att de körde om drygt 35 miljoner i prispengar. I STC-loppen runt om i landet var förstaprisen 600 spänn.

Johansson
3/26/07, 4:25 PM
#5

#4 Som nu skall försvinna har jag hört.

MaritaM
3/26/07, 6:20 PM
#6

#5  jag har då inte hört att dom ska försvinna men inte iår för vi fick täcken med oss från årsmötet

Annons:
Teja-Bea
3/26/07, 7:09 PM
#7

#3

1) Ja det diskuterades på mötet att omarbeta loggan. Jag frågade bara här vad läsarna tycker.

2)Divisionsfrågan är än så länge bara en tanke. Den är inte bearbetad på något sätt. Innan divisioner ska tas om beslut så ska en ordentlig konsekvensbeskrivning göras och se om det ens är möjligt. Däri skall tävlingsbrädden inräknas. Ja, även i Norrland. Ingen har glömt er. Du säger att detta inte togs upp under helgen för att det inte fanns i någon motion. Och undrade vidare varför inte jag själv tog upp ämnet.

För det första så gällde denna artikeln endast lördagens sammanträde. Där togs inga motioner upp över huvud taget. Motionerna behandlades på söndagen och skrivs om i en annan artikel. För det andra så tog jag visst upp ämnet till tals. Precis innan vi gick på lunch på lördagen så sa jag "Det har tidigare diskuterats idén om att dela upp ponnytravet i divisioner. Kan detta kanske vara ett sätt att bevara den "lill" ponnytraventusiasten? Fundera över lunchen hur man skulle kunna göra!"

3) Ja visst är det upp till klubbarna att avgöra om man vill köra med prispengar eller inte. Har någon någonsin påstått något annorlunda?

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

PippiL
3/26/07, 7:58 PM
#8

Hörde att det fanns en presentation om montévikterna också. Nån som vet om det är nåt vi aktiva får ta del av?

Russfantast
3/26/07, 9:06 PM
#9

1# Presentationen avsåg endast kat-B efter vad jag förstått.

Jag får väl gratulera Bea att du fem över tolv uppfattat att detta med gottgörelse är en variant för att få ha kvar ponnyer längre på tävlingsbanan.  Men varför i hela världen har du gjort ner förbundstyrelsens beslut om §25. Representanter från styrelsen har ju i omgångar påpekat denna möjlighet och velat att den skall vara tvingande. Det verkar nästan som att bara för att styrelsen beslutat så måste det vara fel och tas bort. För det det är ju ni klartext vad ni gjort.

PippiL
3/27/07, 12:52 AM
#10

Bea varför nämner du inget om vad som sas om vikterna i montén. För vad jag förstod så diskuterades detta på rep.mötet och beslutades på stämman. Jag är intresserad av vad som sas Glad

PippiL
3/27/07, 10:48 AM
#11

Bea hallå……. vikterna i montén, vad sas? Glad

[Ponny]
3/27/07, 12:24 PM
#12

Monte vikterna är oförändrade med tillägget att kontroll vägning kan ske.

ryttarn
3/27/07, 12:51 PM
#13

#12 Kan ske EFTER loppet, innan loppet kommer givetvis kontrollvägning att göras som tidigare….

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Annons:
[Ponny]
3/27/07, 3:48 PM
#14

ja helt klart är invägningen kvar.

Upp till toppen
Annons: