2007-01-11 18:35 #0 av: AnnaLundin

Alla ponnyer som tävlar i Sverige ska ha ett mätintyg som visar deras mankhöjd. Här hittar du information om hur man får sitt mätintyg och vilka regler som gäller.

I korthet gäller följande:

Ponnyn ska mätas av godkänd mätman tillsammans med veterinär. Vid slutmätning krävs två mätmän + veterinär.

Mätning ska göras då ponnyn är 3, 4, 6 och 8 år. OM ponnyn är mer än 5 cm under kategorins maxhöjd som 4-åring så behöver man inte mäta den som 6-åring utan 4-årsintyget gäller till och med 7 års ålder.

Ponny som slutmäts ska vara chipmärkt.

För ponnytravet gäller att mätintyget skall vara inskickat till SPTF och registrerat där innan man kan anmäla till start.

I ridsport och avel visas mätintyget upp på tävlingsplatsen.

Det mätintyg man får gäller för såväl ponnytravet som ridsportens olika grenar och alla avelsrelaterade arrangemang, såsom premiering, utställning, kvalitetsbedömning etc.

Skärpning av reglerna!

Från och med 2003 skärptes reglerna så att det kan komma att göras kontrollmätningar när det finns fog för misstanke att en ponny är högre än vad mätintyget utvisar.
Ponnyer slutmätta från 2003 och senare kan, om de vid en kontrollmätning befinns vara för stora, få sitt mätintyg indraget.

----------------

Komplett information om regler, tillvägagångssätt osv hittar du i de relaterade länkarna här till höger.

Vill DU ha mätintyg till Din ponny?

De flesta ponnytravklubbar (alla?) brukar arrangera gemensamma mätdagar, då man samlar mätmän, veterinär och ponnyer på ett ställe och på så sätt minimerar kostnaderna. Ta kontakt med Din klubb och kolla när det är dags för mätning!

Relaterade länkar

 

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-01-11