Hur ska selen sitta egentligen? Ibland kan man se både ponnyer och hästar med sele och utrustning som förmodligen stör mer än den gör nytta.
finns några saker man ska tänka på när man selar. På en stor häst är det naturligt att sela där manken slutar vilket gör att man har bra frigång för armbågen. På en shetlandsponny är det inte alls lika lätt att hitta rätt ställe. Speciellt inte som en del av dem är absolut smalast precis bakom frambenen. Försök att sela så att det finns ett mellanrum mellan frambenet och selen, hur stort avstånd som är bra varierar givetvis på storlek på ponny.
Nu kommer vi till ryggstycket. Ryggstycket ska sitta stadigt. Om ryggstycket är för långt kan det kasa åt sidan eller göra ponnyn riktigt irriterad om man har otur..
Om man använder slaggjord så kan det bli farligt att ha ett för långt ryggstycke om man har otur.
Exempel på för långt ryggstycke som hamnat på sniskan, kombinerat med en för lång slaggjord.
Förbygel och brösta är en säkerhetsdetalj som ska förhindra att selen åker bakåt om olyckan är framme. Den ska sitta löst så att den inte stör bogrörelserna men den ska inte slänga för långt ner mellan frambenen eller vara alldeles för stor runt halsen.
Så här ska det INTE se ut! Förbygeln hindrar bogens rörelser.
Bra början! Man kan kanske påpeka att ryggstyckets längd kan behöva ändras när man kört en stund. När hästen börjat arbeta med ryggen, kan ryggstycket bli för kort annars. Det är viktigt att man kollar att utrustningen sitter rätt i alla situationer och inte tror att om man ställt in det från början räcker det sen.
Att gjorden hamnar för långt fram på många ponnyer är ju att stort problem, som beror på ponnyns konstruktion. Inte bara en stor mage, utan även kraftig välvning av revbensbågen. Dessutom har många ponnyer alldeles för långa däcklar, vilket gör att spännena på gjorden hamnar vid armbågen och orsakar skav. Synd att det är svårt att hitta travselar anpassade till shettisar.
#6 jag hade alltid så den satt åt men inte alls särskilt hårt.. sen har hon slagit nu ett par gånger både hemma i rockard och på banan i sulky och jag har insett att den hjälper knappt om man inte spänner åt den... och man spänner den ju när hästen står still.. sen sänker den ju rumpan när den travar då blir den ju ännu lösare.. jag spänner min ordentligt... vet inte om man ser på bilden.. sen är det jättemånga som sätter den för högt upp på rumpan.. då hjälper den ju inte heller..
#13, min shettis slår för han vill så mycket ibland, å då hinner inte bena med ^^ Å sen blir han sur när han inte får som han vill..... Min andra shettis slår enbart för han är orutinerad och dum ;p
#13 den jag kör har slagit hemma för att jag kör med andra hästar som hon inte alltid hann med förrut.. då börjar hon galoppera sen när man håller in henne blir hon förbannad och slår.. men det är inget problem längre.. Sen har hon dom två senaste tävlingsdagarna fått nått ryck och slagit... vet dock inte vad det beror på... men jag säger som #15 det är väl inte så många som slår...
Alban o Tösen har endast slagit två gånger var i hela deras liv va jag vet! Men om du nu tycker att de e många som slår kan de bero på dåligt inkörd eller ont eller nå annat.:S
#15 Ja, jag har sett påfallande många ponnytravare som slår, och tendens stigande. Har kört ponny i mer än 50 år och har inte stött på problemet förrän de senast åren och då inom ponnytravet. Jag har naturligtvis min teori om varför det är så.
Jag vet inte om ni egentligen vill höra min teori, ni verkar ju veta och förstå så mycket själva.
Jo, min teori är att man numera kanske har lite för bråttom med att få ut hästarna till start. Inkörningen blir lidande, så fort hästen kan gå i vagn börjar träningen att springa fort. Kusken är inte heller alltid mogen att köra en unghäst, och märker inte att hästen är missnöjd med något. Vet ni hur obehagligt en häst upplever en sned vagn eller en sele som sitter ojämnt? (Prova att gå omkring med byxor som är vridna). När hästen försöker protesta hindras den av en slaggjord, som trycker på den punkt som utlöser reflexen att slå backut. (lägg handen på rumpan på en fölunge får ni se).
#24 det är ju tråkigt att det sak vara så.. men jag vet att selen och vagnen som sitter på hästen jag kör sitter korrekt.. sen kanske du vill kolla om vi möts på tävlingsbanan någon gång.. kanske är något jag inte märkt?
#24 Min fölunge slår inte backut Ja det kan mycket möjligt så vara som du säger, men jag kan ändå inte påstå att man ser många ponnyer som riktigt slår på tävlingar. En hel del går med slaggjord, men det behöver inte vara för att de slår, en säkerhetsåtergärd helt enkelt.
#24 Håller med dig om att många har alldelles för bråttom ibland.
Vi kommer att ha en slaggjord på våran när hon ska köras in och naturligtvis därefter då hon visat lite tendenser till slag. Efter syrrans olycka på östanåkra där hon körde en ponny som ALDRIG slagit hos oss, kommer vi använda det. Dock ej på Zamir och Ina då de påverkas negativt av det. Men på nya hästar, ja alltid. Det är helt klart inte värt en olycka till!
Ja, visst förstår jag att man använder slaggjorden som en säkerhetårgärd, men det händer också olyckor på grund av slaggjorden. Är den spänd ganska hårt och ponnyn verkligen sätter igång och slår händer det att sulkyn lyfts och en liten lätt kusk flyger som en katapult. Detta har jag sett vid flera tillfällen.
Jag tycker att säkerheten är det viktigaste. Det är därför jag tjatar så mycket om utbildning och att man måste tänka efter före. Jag har sett så mycket och även upplevt själv, så jag har väl blivit lite "nojjig". Jag vet också att man inte kan tjata fram något, men det är svårt att låta bli. Tro`t eller ej, men jag har också varit tonåring, och när jag tänker på hur orädda vi var och hur vi körde våra ponnyer, blir jag nästan rädd. Att köra ikapp med spårvagnen genom Stockholm var ett av nöjena vi roade oss med. Idag vågar jag knappt gå över en gata i Stockholm, utan häst.
#29 - Men isåfall går ju allting tillbaka dit kuskarna lärde sig sela och köra, nämligen travskolorna. Vad jag vet är slagrem näst inpå en lag där nu, så vi får väl tro att barnen lär sig som små att sätta dom rätt så att vi om några år får se perfekta slagremmar på banorna?
De finner sig inte lika lätt i att man ställer krav på dem och visar ofta tydligt att det här tänker jag inte ställa upp på!
Det kan ju vara allt från att vara istadiga och vägra gå framåt till att stegra eller slå. Sen kan de ju känna lätt om de lyckats skrämma barnet som kör till att inte våga ställa samma krav igen.
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.