2012-10-02 07:38 #0 av: ryttarn

I år har det funderats en del kring tunna lopp i den översta eliten för kategori B. Först var det lite anmält i Guldstoet – bara 5 ston stod på startlinjen – och i det största loppet, SM, var det bara 7 hästar anmälda. Detta är låga siffror och i stora lopp förväntas så många som möjligt vilja vara med. Det råder något slags generationsskifte i ponnytravets kategori B, både bland kuskar och i eliten. Diskussionerna har varit många och det har varit främst de “förlorade” kuskarna som diskuterats. Men nu tanker jag fundera över vår kära russelit.

Går vi tillbaka 2 år i tiden ser vi ett fullt SM, och vi ser även vilka profiler vi ”förlorat” sedan dess. Kungen Tyson II har gått i mycket välförtjänt pension efter flera år som topp i den översta eliten. Gumino var visserligen inte med i SM 2010, men åren innan det var han tillsammans med Tyson II nummer 1 i Sverige och han är numera för gammal för att tävla.

Vad har hänt med stona då? Om vi tänker på några av de bästa stona som i alla fall jag kommer ihåg under 2008-2010. Superstoet Iva Roll är betäckt i år och den snabbe Hults Chikita fick sitt andra föl i år medan hennes första avkomma Mikita har debuterat på travbanorna. Jag minns även Mareld och Varette, två snabba damer varav den först nämnda vunnit SM, tog mammaledighet och kom tillbaka en sväng. Båda två är idag mammor.

Det jag tycker är spännande med elitgänget vi har idag, är att det är otroligt jämnt och brett. Tuffing må ha varit den största favoriten inför året, det är en fantastisk häst och han ska nog räknas som den bästa ponnytravaren i Sverige just nu. Men han är inte enväldig på tronen. SM vann kämpen Ernst Ronaldo och Thyra Tyrann har visat att hon kan springa otroligt fort och är nu världens snabbaste sto – både i volt och auto. Utvecklas gör också Fantom, en relativt ung hingst som kommer ha många fina år i eliten. Lexius, Katla och Predor presterar fina tider hela tiden och hänger på riktigt bra. Det är inte många hästar vi ser i de största loppen, men det är ett gäng där i stort sett alla kan vinna. Har vi någonsin haft så här många ponnyer under 1.40 samtidigt?

Tillväxten då? Jag har i år fascinerats av Bergsåkers Matilda Åkerlunds Giganten, som lär vara ännu längre fram i nästa års upplaga av SM. Razmus Raid travar idag 1.45,7 och kommer springa fortare. Med 6 segrar av 7 möjliga under säsongen 2012 tror jag Emmy Hansson är sugen på att testa honom mot de bästa. Det finns många fina hästar i 1.46-1.49 klassen som med lite vinterträning kanske också kommer göra en liknande resa som Giganten gjort under detta år och nå eliten redan nästa säsong. Men gudarna ska veta att det är långa sekunder att sänka i de här tiderna, att sänka från 2.15 till 2.10 är en straffspark mot för 1.47 till 1.42.

Det vi väntar på nu är att det ska slussas upp nya förmågor i eliten. Och det kommer. Vi behöver lite tålamod. Se bara på Zissel, som travade 1.49, 4 år gammal. Just det, hennes mamma Zabine var också en av de bästa på sin tid. Och det finns fler unga hästar som kommer att utvecklas, och säkerligen finns det äldre hästar som kommer fortsätta kriga – ett exempel är Predor hade rekord på 1.48 när han var med i SM 2009, 9 år gammal. 1.37,4 travade den idag 12-årige Predor på Solvalla i somras.

Fram tills dess får vi njuta av lopp som kanske inte är fyllda, men lopp där det sätts världsrekord och där ingenting är klart först när mållinjen skärs. Och det är väl ändå bra sport att visa upp?

//Amandah Andersson, Boden