18 - Krönikor

Krönika 28/11

2012-11-21 19:18 #0 av: ryttarn

Och så är hösten här och ponnytravsverige börjar packa undan tävlingsutrustningen för i år. Jag tänkte kora det bästa och sämsta med denna säsong.

Årets bästa


- Elitloppet kategori B
Jag talar nog för alla andra också när jag säger att man kände sig oerhört stolt när ponnytravet visade upp åtta russ i absolut toppklass. Att loppet sedan bjöd på samlad klunga och en upploppsfight var pricken över i:et, stämningen var lika magisk som vid varmblodens elitlopp (möjligen något partisk). För ett par år sedan var russeliten inte lika spännande, det var antingen Tyson eller Gumino som vann ungefär. Nu är fältet mycket jämnare och det är riktigt kul tycker jag. Det ska locka att ha ett snabbt russ.

- Specialar’n
Har nästan alltid varit omåttligt populär under tävlingsdagarna. En propp med gottgörelse var precis vad ponnytravet behövde. 

Årets sämsta

- Planeringen
Ett exempel bland många är den 9:e september då både Solvalla, Färjestad och Bergsåker hade tävlingar samma dag. Tre banon som får slåss om samma deltagare, resultatet blev enormt tunna lopp på Solvalla.

- Dåligt anmält till lopp
Tunna startfält och inställda tävlingar blev vardagsmat. Faktorer och anledningar kan diskuteras i all evighet.

Avslutningsvis vill jag ta upp några snackisar. 

- Thyra Tyrann
Har bytt ägare, familjen Ingerstad kommer att ha både Tuffing och Thyra till start. Att kunna matcha och träna dessa hästar tillsammans kan ju bara sluta på ett sätt. För att sia lite om nästa säsong så tror jag att Guminos världsrekord hänger löst.

- SPTF planerar att sänka åldersgränsen i katergori B-montén
Från 25 till 19 år. Något jag själv varken säger bu eller bä om. När man kommer in på snacket om åldersgränserna så hör man ofta argumentet ”Men huuuur kul är det för en 13-åring att tävla mot en 25-åring?”. Om jag utgår från mig själv som 13-åring så tyckte jag att den perioden i min tävlingskarriär var som roligast. Varför? Jo, man körde lopp mot konkurrenter som Janina Seppälä, Anna Sjöblom, Sandra Svensson och liknande stora namn inom ponnytravet. Detta var rutinerade och äldre kuskar som man själv såg upp till, man hade ett mål att bli lika duktig. Nu när man själv plötsligt är äldst och mest rutinerad i startfälten, så är det inte lika kul längre. Jag saknar helt klart att ha de där äldre, duktiga kuskarna i mina lopp.

//Julia Pettersson

 

foto: Trond Pederssen. Tuffing tränas på Julmyra Horse Center.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2012-11-28 17:46 #1 av: Tusen

Jag förstår egentligen inte hur SPTF resonerar. Obestämd Är detta början på en sänkning rent generellt av kuskarnas ålder? Alltså inte bara montén. För varför skulle det vara mer orättvist att rida mot äldre än att köra mot äldre?

Och som du, Julia, skriver, är det inte just att ha äldre som man ser upp till som sporrar unga människor och känslan när man slår någon av dessa är enormt positivt och stärkande för en yngre kusk eller ryttare.

Kanske man skulle sänka åldern för Kat A istället eftersom skillnaden i mental mognad är större mellan en 8 åring och en 15 åring, än mellan 13 till 25 år.
Jag menar ST tycker det ju är okej att en nybliven 16-åring kör mot 65-åringar som kört hela livet.
Bara en fundering. Obestämd

Anmäl
2012-11-28 20:37 #2 av: ryttarn

#1 Har haft en diskusion med Rickard om detta och han ser ingen anledning till att sänka åldern. Tydligen kom detta innitiativ från SPTF. Diskuterades detta på repskapet i helgen?

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2012-11-29 00:14 #3 av: VeronicaP

Ja det diskuerades och ungdomarna fick sagt sitt och rösta och även alla klubbarna som var på plats fick lämna in lapp med åsikter mm


Anmäl
2012-11-29 07:42 #4 av: ryttarn

#3 Redovisades något resultat av omröstningar och lappar?

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2012-11-29 09:41 #5 av: Tusen

Alla ungdommar ville ha kvar kvar ålder på de äldsta ryttarna dvs. 25 år. De allra flesta ville dessutom höja montéåldern på B-ryttarna till 13 år enligt SPTF´s förslag. Endast en grupp ville behålla 10 - 25 år pga att det är ont om montéryttare.
Ungdomarna fick diskutera men personligen tyckte jag nog inte att vi vuxna fick diskutera något alls. Vi blev informerade om regeländringsförslaget och sen var vi tvungna att rösta slutet genom att skriva ner på papper vad våra klubbar tyckte om förslaget och lämna in. Dessutom fick vi heller inte reda på vad och hur det hade röstas. (Ett mycket underligt förfarande tycker jag). Jag hann ställa ett par frågor kring regelförslaget men någon diskussion blev det absolut inte.

 

 

 

Anmäl
2012-11-29 12:19 #6 av: ryttarn

#5 bra att ungdommarna fick diskutera men jag håller verkligen med om att det var ett underligt förfarande på repskapsmötet......

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2012-11-29 21:37 #7 av: Tusen

#6 De ville nog inte ha en diskission, för tid fanns det. Vi var nästan en halvtimme före schemat då frågan togs upp. Dessutom ville de inte berätta hur undomarna hade röstat innan vi hade lagt våra röster.
Jag tror att de är så sugna på att genomföra detta att de inte vill lyssna alls. Lättare att få igenom sina egna förslag då. Flört

Jag  har fått för mig att beslutet kommer att tas innan nyår dessutom. Men jag kan ha fel.

Vi får se om de lyssnar på de aktiva eller om de struntar i deras åsikter.

Anmäl
2012-11-29 23:50 #8 av: VeronicaP

#7 Fast nog fick vi reda på undgomarnas röster och jag tycker faktiskt de var bra att inte vi *vuxna* fick reda på deras disskusioner mm om montén , nu kan de ju även se skillnaden kanske om det nu är någon mellan oss vuxna och ungdomar även om jag hade fått lite info av *våra* ungdomar och jag hoppas ju att de i första hand gör som ungdomarna vill och inte som vi vuxna vill :D

Sen så är det ju faktiskt så att de är i slutändan ST och deras rådgivare som kommer att det slutgiltiga beslutet och inte SPTF. Tycket nog att vi fick möjlighet att diskutera och om du nu inte tyckte de kunde du ju tex tagit upp det under övriga frågor , men där uppkom ju inget direkt tycker jag....


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.