Annons:
Etikettkrönikor
Läst 21142 ggr
ryttarn
2013-01-30 08:26

Krönika 30/1

En ny vinterkönika från Amandah Andersson. I vintermörkret smider vi våra planer och drömmer om sommaren.

Det är vinter. Jag jobbar nu förtiden i Kåbdalis, en liten by i Norrbottens inland som är känt för sin skidanläggning. Jag jobbar säsongen där, och får ägna mig åt det jag tycker är roligt – det vill säga sätta jobbiga fyllon på plats och vara vänlig mot trevliga gäster. Vi har haft svenska alpina landslaget på besök och jag som är så himla duktig på alpinsport kände inte igen André Myhrer och undrade var sjutton Anja höll hus. Blev nyligen befordrad till barchef så det går bra nu, kan man säga.

I Kåbdalis har vi haft vinter sedan slutet av oktober, i Boden gick det lite segare. Men nu är en stadig meter snö och sköna 26 minusgrader. Igår vaknade jag och kände inte för någonting annat än att åka ut och dra en repa i en decimeters lössnö bakom en hästrumpa. Det händer ofta att jag får såna ryck, då jag bara saknar allt med hästar att göra och jag inte vill göra något annat än att vara i stallet, även om det innebär att stå och mocka skit.

Det är min andra vinter utan häst nu och jag kan väl erkänna att vintern är den årstid jag saknar minst att ha häst på. Saknar jag det, gör jag alltid däremot. Vintern är hård här uppe. Mörkt och kallt, långa dagar i skolan och mycket plugg – jag gick ju faktiskt i skolan på den tiden jag hade häst. Jag må vara en ganska klen norrlänning. Det börjar märkas på min dialekt, jag tycker dalmål och skånska är otroligt underhållande och blandar gärna de två dialekterna och säger massor av roliga saker och fnissar som en liten flicka efteråt. Att ha vinprovning på Stockholmska a la Lidingö är också någonting som bara är förunderligt roligt. Bara så ni vet.

Åter till ämnet – jag är vek men har alltid tyckt att söderlänningar varit vekare. . Säger man ”men ni har inte lika mycket snö som oss”, blir motargumentet ”men vi har hårt underlag och massor av is”. Säger man att vi har det kallare får man till svar ”vår kyla är mycket fuktigare”. Säger man att vi har mörkare påpekar de att vi har midnattssol på somrarna. Typ.
I den vanliga Amandiska andan dissar jag alla motargument med det klassiska ”ni har fel och jag har rätt”. Vi har också stenhårt underlag – i oktober. Det håller i sig till vi får ett ordentligt snöunderlag, oftast i mitten av december. Det ligger sedan stadigt till minst mars. Sen har ni grönt gräs i april då vi valsar omkring i en decimeters slask. Kylan är en myt (Källa:http://www.aftonbladet.se/vader/article12107024.ab). Klä på er! Lager på lager och en redig dunjacka, är att rekommendera. Och ja, vi har midnattssol. Jag brukar ändå inte ägna mig åt hästkörning 01:00 på nätterna.

Ja, jag är en otroligt bitter och vek norrlänning. Med handen på hjärtat, Boden är långt ifrån min favoritstad och jag som var på väg att flytta söderut funderar fortfarande hur jag kan hamna några mil norrut i Kåbdalis istället. Jag drömmer om att få njuta av varm vårsol i april och kunna gå i sommarkläder i maj, och kunna briljera i min feta dunjacka och pälsmössa (som vi kallar någonting helt annat här uppe i norr, men som är otroligt olämpligt att skriva när folk kan reagera på en simpel svordom kanske läser) när alla andra fryser rumpan av sig under vintrarna.

Men ingen kan ta ifrån skönheten i en norrbottnisk snöklädd skog, i vintersolens glittrande strålar och en isblå himmel med lite orange inslag en kylig decemberdag. Jag kommer alltid längta efter att få glida på en pulka i lössnön bakom en överlycklig ponny som tycker att leka i snön är lika kul som minst hundratjugo dagisbarn, eller att tokgaloppera barbacka i djupsnön på en häst vars energi aldrig tycks ta slut.

Nej, vintern är inte den charmigaste årstiden att ha häst. Det är mörkt och kallt och det var förbannat jobbigt att bära vattenhinkarna från huset till stallet. Men det är därifrån de överlägset charmigaste minnena kommer. Ta ut er ponny på en ordentlig tur i snön, de kommer älska det lika mycket som ni. Gott nytt ponnytravår!

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Annons:
ChristinaH
2013-01-30 08:53
#1

Hahaha kan inte låta bli att skratta när jag läser din krönika. Så jävla klockren :)

Du är jätte duktig på att skriva Amandah och borde verkligen glädja oss med fler krönikor :)

Gillar din diss (ni har fel, jag har rätt) hihi. Det är så mycket du ;)

Drunkna inte i all snö och tolka bakom häströvar blir man aldrig för gammal för att tycka är kul :)

Reko
2013-02-01 16:34
#2

Jag avundas dig som har stabil vinter, vintern igenom. Dessutom tycker jag att det är ljusare norrut, sommar som vinter. På sommaren längre dagar tack vare midnattsol och på vintern tack vare snön. Så härligt att köra häst i fullmånens sken när det är ordentligt slädföre. Norrland är bättre än söderut!

amandahandersson
2013-03-03 15:22
#3

Stabil in my face, sol och plusgrader i början av veckan, minusgrader, snöstorm och halka nu. 

Antal gånger vi har fullmåne är få och då är det ofta snorkallt. Vi har färre ljusa timmar och även fast snön lyser upp ser man mycket dåligt på snövägar i mörker, det har hänt att jag kört fast både häst och vagn på grund av att jag helt enkelt inte sett hur djup snön varit.

Nåja, allt går ju att diskutera. Norrlänningar kan i alla fall klä sig ;)

Reko
2013-03-03 15:49
#4

Kom ner till mig och prova kör i mörker får du se skillnaden! Nu är det vårkänning här med ishalka så utan brodd går det inte vare sig det är fullmåne eller inte. Snön är på väg bort för tredje gången i vinter och den som lever får se om det varar fram till den riktiga våren eller om det blir mer snö.

amandahandersson
2013-03-03 16:26
#5

Jag har kört i mörker, tro mig! Cykellampor på speedcarten är att rekommendera mot det. Det har varit så att det dröjt ända in i december innan vi haft snöunderlag, tror det bara var en vecka innan jul vi fick snö sista vintern jag hade häst. Och då har vi kolmörker sen typ 2-3 och jag var som sagt skolunge på den tiden jag hade häst och kom hem vid 4 tiden. Brodda har jag alltid fått göra i november, annars hade mina hästar inte haft några ben kvar. Typ i april kanske man kan ta bort brodden…

Tusen
2013-03-03 18:38
#6

#5 Som här runt Mälardalen då.

Annons:
Upp till toppen
Annons: