18 - Krönikor

Ny Krönika

2013-05-29 15:02 #0 av: ryttarn

Amandah Andersson kommer här med en ny krönika. Numera bor och jobbar hon i Paris.

Jag har inte varit så insatt i de senaste debatterna kring eventuella nya påhitt och tycker inte alls lika mycket som jag hade gjort om jag varit aktiv. Men det finns lite saker jag vill kommentera.

- Ponnytravet och SPTF är nu en del av Svensk Travsport. Svensk Travsport betalar ut transportersättning till ”långresande” (60 mil) hästar som startar inom V75 som inte placerar sig. SPTF har tidigare betalat ut transportersättning för ponnyer som startar i Mästerskapslopp. Jag hade fått det trippla beloppet om man räknat efter svensk Travsports modell när vi var till Jägersro och startade i Derbyt. Gäller detta nu också åtminstone ponnyer som startar i Mästerskapslopp? 

- Inga prispengar delas längre ut till Kategori A. Jag hoppas verkligen inte Kategori A distanseras efter penninghandicapsmodellen längre. Detta har varit en het fråga och jag tror bestämt att fler aktiva är emot än för detta. Ungar ska inte tävla om pengar, säger de styrande. Hoppas då också de inser hur det ser ut om det är okej att distansera hästarna som ungarna kör efter hur mycket pengar de sprungit in. Stryk pengar som betydelse helt och hållet då.

- På tal om penninghandicap så är just det ämnet det som jag brytt mig mest om genom tiderna. Jättekul, tycker vissa, mindre kul, tycker andra. Jag har haft ponnyer som förlorat och vunnit på det. Och jag tycker fortfarande att det enda stället penninghandicap spelar in i ponnytravet är för det allra snabbaste russen – sekunderna där är längre och de snabbaste presterar inte alltid på sina rysligt snabba rekordtider. Vi såg bara förra säsongen vilket jämt elitfält i Kat.B vi har. Möjligtvis de allra snabbaste shettisarna. Vi behöver bara komma ner på 1.50 och 2.20 för respektive kategori innan det blir löjligt ojämnt. 

- Och så denna monté är det ju alltid någon form av diskussion kring. Det sista jag läste var att man skulle sänka vikten och införa att man väger in sig utan utrustning. Och skärpa vikten av ”harmoniskt ekipage”. Klokt, tycker jag. Kroppsmässigt hade jag lätt kunnat tävla monté men känner mig som en mindre jätte på russ, och har sett för många skräckexempel rida runt och se ut som långa plankor på sina små ponnyer. Läste någonstans också att det är föreslagits att man inte får vara äldre än 20 år för att tävla, vilket man ju kan ifrågasätta – många 22-åringar är mindre än 14-15 åringar. Allt detta samtidigt som man sänker åldern till 12 år för att tävla hoppning/dressyr på B-ponny…

-Varför är prispengarna löjligt låga? Ja, varför? Varför kan vi inte få en höjning, i alla fall på insprängda lopp? Är det en omöjlighet att införa 2000-3000 i första pris? 


Jag läste något så rysligt bra skrivet av Bengt Westergren (finns på hans sida http://www.russtravare.se/), angående våra fantastiska russ. Jag är visserligen inte uppfödare och vidare insatt i historian, men jag läste detta med stort intresse och håller med Bengt Westergren.

Höjda prispengar är för mig en del av bevarandet av ponnytravet och russet. Ponnytravet är en del av svensk Travsport och jag tycker det är dags då att de visar respekt för oss, och inte bara ser ponnytravet som en inkörsport. De som vill börja med storhäst, kommer göra det ändå. Att underlätta vår hästhållning är en hyllning till alla de duktiga tjejer och killar som förmodligen är bättre hästmänniskor och skulle köra skiten massor av aktiva den stora travsporten. Det gäller att respektera vikten av vad vi står för, vad vi gör och vilka vi är. Här talar vi om lyckliga amatörer gånger 120. Med 2000 i första pris skulle ingen knappast gått ut med vinst på tävlande av ponny, men kanske göra det möjligt att i alla fall fortsätta. Vi som slutar med ponnytrav lite för att det kostar för mycket börjar definitivt inte med storhästar, och det är en stor förlust för Svensk Travsport. Kom ihåg det. 


Kul grej: Min ”bebis” Razmus Raid, som visserligen inlett säsongen tveksamt med en 4:e plats med två Mussegalopper, och två diskningar, är inbjuden till Elitloppet. Som den busungen Musse är, slår han bäst ur underläge och det ska bli fantastiskt kul att se honom i sitt första riktiga möte mot eliten. Detta är framför allt jätteroligt för Emmy, hans duktiga ägare/tränare/kusk, som sett så mycket framemot detta och känner jag Musse, gör han henne inte besviken. 


Allmän kuriosa: Skidsäsongen är slut och jag har lagt undan skidor, skidglasögon och skidkläder. Från att inte åka skidor alls äger jag nu en komplett utrustning och längtar efter nästa säsong. Här näst drar jag till Frankrike, Paris och croissanter för att jobba två månader innan nya utmaningar väntar på hemmaplan. 


Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2013-05-29 15:25 #1 av: amandahandersson

Nu skrevs ju krönikan innan Elitloppet, och kom ut lagom efter. Men men, trevlig läsning! Såg att det fanns en tråd här på ifokus där man diskuterar lite vad Svensk Travsports "övertagande" gjort för ponnytavet.

Anmäl
2013-05-29 18:22 #2 av: Hannna

Stortravet fick spara 40 miljoner på prispengar till iår och det ser ut som att efter att 5 månader har gått att det blir nästan det dubbla nästa år om spelet fortsätter såhär... Dessa 40 miljoner togs främst från de bättre hästarna,typ snålskala på V-75, sänkning av 1:a priset på V-75 osv. Nästa sänkning kommer drabba vardagstravet. På Elitloppslördagen gick spelet över 30 (!!!) miljoner back på V-75. Efter att robotspelet blev förbjudet för 3 veckor sedan har det varit 2 katastrofala V-75 omsättningar på Gävle för 2 veckor sedan och nu Solvalla förra veckan. Så jag tror inte höjning av ponnytravetsprispengar är något som är högt prioriterat i dagsläget. Det sparas från alla håll.

Anmäl
2013-05-29 18:29 #3 av: ryttarn

#2 å andra sidan har ponnyernas prispengar aldrig kommit från spelet utan från sponsorer. Om alla medlemmar i ponnytravklubbarna lägger ner lite arbete och drar in fler sponsorer så går det säkert att höja prispengarna. Tyvärr är det allt för många medlemmar som anser att någon annan skall fixa sponsorer......


#1 Sorry, men jag han inte få ut den innan.......

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2013-05-29 19:59 #4 av: Tusen

Men nu kommer väl pengarna från ST/ATG?

Anmäl
2013-05-29 21:54 #5 av: Hannna


Vad jag förstått det som så är väl ponnyprispengarna precis som för stortravet numera. Man får sin faktura (eller prispengar om man gått plus) från ST. Men vet inte själv då jag inte har någon aktiv ponny inom ponnytravet. Jag menar stortravet har ju också massa sponsorer. Hur många som helst nu under elitloppeshelgen tex.

Anmäl
2013-05-29 22:04 #6 av: giffan

Men inga ponnysar tävlar väll om pengar? Det heter ju Pris Poäng.. eller har jag fel där?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2013-05-29 23:02 #7 av: Tusen

#6 Kat B tävlar om pengar fortfarande. "Prispengar delas ut enl. prispoäng". Så ja, Kat B får pengar via utbetalning från ST.

Anmäl
2013-05-29 23:30 #8 av: ryttarn

Visst kan st/atg stå för en del av prispengarna. Men då är jag rädd att det fortsätter vara 600:- i första pris. Ska man få till högre prispengar så får vi nog allt dra vårt strå till stacken oxå. Ponnytravet handlar ju om samarbete mellan ponnyklubb och sälskap........

Innom VPTS har vi haft flera aktiviteter just med inriktningen att få in fler sponsorer till loppen för att kunna hålla lite högre prispengar.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.