18 - Krönikor

Sommar och dubbeltrav, Krönika

2013-06-30 11:49 #0 av: ryttarn

Det är officiellt sommar. Fast det verkar Paris ha missat. Ungefär fyra, molnfria soliga dagar har vi haft sedan jag kom hit för lite mer än en månad sedan. Trist var det, när Norrbotten slog värmerekord i maj och jag själv gick omkring och huttrade i tjocktröja. Jag lämnade ett fortfarande snöigt Lappland för sommar i underbara Paris och får… ehm… ja, inte sommar i alla fall.

Färdigtjatat. Nu ponnyprat. Ponnysäsongen är igång och jag följer i vanlig ordning 3-åringarna lite mer än alla andra hästar. Tip-Top (e. Gumino) är snabbast än så länge och kanske Musses svenska rekord är hotat? Glad blir jag också av att se ett Mussesyskon, toppstammade Mara Leaf (Raider-Mareld), i toppen och en sak är säkert, många kommer gå fort i år. Däremot är det fortfarande tidigt på säsongen, vid den här tiden sommaren för 4 år sedan hade jag bara kvalat Musse. Mycket kan hända, många kommer blomma ut ännu mer. Men glad i hjärtat blir jag över just Tip-Top, Caroline och Evelina är två tjejer som älskar sina hästar och jag brinner lite extra för ”amatörerna”, såna som jag klassar mig själv till, såna som inte har hundratjugo (läs: Kåbdalis-uttryck för ”många”) hästar. Fortsättning följer! Kanske jag tar en tripp ner och ser Kriteriet på plats?

 

Sommar var det också ja. Mina absolut bästa sommarminnen kommer inte helt otippat från ponnytravet. Ett av mina främsta är faktiskt från sommaren 2006 och höjdpunkten, Östersunds dubbeltrav. Trevliga dubbeltrav körs ju lite här var i landet, men för mig är såklart Östersund det bästa. Vi besökte Östersunds dubbeltrav varje år från 2004 till 2010, men inget år toppar 2006, även fast 2009 bestod av ett svenskt rekord och 2010 av 3 segrar på 4 försök.

2006 for vi de där 65 milen enkel väg, jag, pappa, morfar och lillasyster Elina med min shettis Juppe och travskolans kämpe Toker i transporten. Juppe hade inlett säsongen lite halvtaskigt vill jag minnas, men blommat ut och var sannerligen på gång. Toker, hedershästen, hade kanske sett sina bästa dagar som tävlingshäst och gjorde verkligen inte mer än vad man bad honom. Hans rekord var 1.57 men jag tror han snittade tider kring 2.05 och var gode tjock eftersom han gick på bete dygnet om. Traditionsenligt hyrde vi in oss i en medelmåttig stuga på den närliggande campingen och ja, livet kändes ganska bra.

Tävlingsmässigt gick det långt över förväntningarna. Tjocksmocken Toker travade bara tiondelar från sitt rekord, 1.57,5 tror jag att jag körde och rekordet var 1.57,2, kom 2:a i fredagens lopp och 5:a i söndagens något tuffare lopp. Det var sista gången Toker travade under 2.00 på svensk mark och jag är en av de kuskarna som körde Toker snabbast. Det var helt enkelt bara fantastisk kul, jag hade inte kört mer än 4 lopp bakom russ då och räknades väl inte som så rutinerad, framför allt hade jag inte kört Toker så mycket innan. Roligt var att min pappa tyckte otroligt bra om Toker – en sån fin häst, och vilken kämpe! Som sagt, han gjorde inte med än vad han bad honom och jag bad honom springa, och hästen sprang så svetten rann. En riktig klippa var han, Toker.
Älskade lilla Juppe travade nytt rekord i fredagens lopp, 2.42,6 exakt, vilket var 14 sekunder snabbare än vad han gått i början av säsongen, och kämpade sig i söndagens lopp till en grymt efterlängtad seger. Snacka om att glädjas åt det lilla, och jag tror ärligt talat att den där segern där är den näst roligaste jag tagit. Bara Kriteriet slår högre. Östersunds dubbeltrav är ett mycket prestigefyllt sådan, och även fast jag tycker loppen blivit lite tunnare nu på senare år, så var de välfyllda då och att vinna lopp där var helt enkelt lite extra tufft. De enda segrarna under Östersunds dubbeltrav från Boden har tagits av mig och min lillasyster, 6 segrar har vi tagit tillsammans med två olika hästar.

Det som gjorde Östersund 2006 till ett sånt trevligt år var såklart också allt som hände runt om. Vi var ett glatt gäng som hängde ihop på den tiden med folk från Boden till Örnsköldsvik, och vi hade daglig kontakt med varandra, vi bodde ju inte i samma stad och det var ju bara över tävlingarna vi sågs. Östersunds dubbeltrav var en långhelg för oss och vi hann med massor av roligheter, bada på Storsjöbadet, hänga runt med våra ponnyer, ha vattenkrig och flumma oss under de traditionsenliga lekarna.

De senare åren, när den största delen av gruppen lagt av med ponnytrav, blev inte Östersunds dubbeltrav lika roligt längre. Då handlade det mest om tävling och även fast Boden tog en otroligt hedrande seger i bankampen lördagen 2009 så blev det aldrig lika roligt som 2006 igen. Jag gick till och med och la mig i tid de två sista åren.

 

Är det bara jag som associerar några av mina bästa sommarminnen, ungdomsminnen, till just ett dubbeltrav? För i ärlighetens namn, hur härligt är det inte? Umgås med människor man mest bara ser i dress och hjälm under mer alldagliga omständigheter, ha lite roligt på annat sätt än med ”bara” hästarna, och framför allt, köra otroligt roliga lopp med sina springare, kan ponnytravet som sport bli bättre? Jag tror man får med allt ponnytravet står för under en dubbelhelg – bra sport, bra gemenskap, god vänskap.

 

I skrivandes stund funderar jag på att boka in Östersunds dubbeltrav. Ragga med några kompisar, åka dit som publik, leva campingliv och grilla på engångsgrill, se ponnytrav och mest av allt; pussa på Musse. Jag kommer hem från Paris den 18 juli, Östersund kör dubbeltrav 19-21 juli. Är detta ett tecken?

 

Ha det bra i svensksommaren och jag hoppas ni alla hinner med ett härligt dubbeltrav i år! 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2013-06-30 18:49 #1 av: AlexandraGustavsson

Östersunds dubbeltravet är något speciellt. Det blir ingen riktig sommar utan den helgen oavsett om det går bra eller dåligt i travväg och det är som du säger, bra sport, bra gemenskap och god vänskap:)

Anmäl
2013-06-30 19:07 #2 av: Elsastubin

Bra skrivet! :)
Riktigt fina 3 åringar i år, och Mara satte ett nytt rekord på 2.07 idag (30/6) på Åby! :D Gud vad kul, STORT Grattis! :D

Åh, Paris verkar så fint, trivs du bra där? :)

Anmäl
2013-07-01 13:08 #3 av: amandahandersson

#2, Ja jag trivs jättebra här, Paris är en fantastisk stad där det sannerligen finns något för alla! Fransmän kan dock vara speciella att ta, men det finns lite av varje och man lär sig. Vi har som sagt haft otroligt dåligt väder bara, men jag hoppas det ska klarna upp de sista två veckorna jag är här! Annars hoppas jag på riktigt bra sommarväder när jag kommer hem till ljuva norr igen! :)

Anmäl
2013-07-11 20:38 #4 av: Winner04

Tack Amandah för alla fina ord och allt stöd du gett, det betyder massor! <3

Anmäl
2013-07-13 10:02 #5 av: stallnysater

Tip Top är åter snabbast :)
2.05,4 travade han igår på Eskilstuna.
Pros Masarati travade 2.06,0 :)

Väldigt spännande 3-åringar i år :)

Tack Amandah för dina fina ord och stöd :)

~Sandra~
-Medarbetare på ponnytrav.ifokus.se
-Medarbetare på tibetanskspaniel.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.