18 - Krönikor

Nytt år (Krönika)

2014-01-08 09:39 #0 av: ryttarn

En ny krönika signerad Amandah Andersson som hunnit med att bli mamma sedan senaste krönikan. Återväxten av nya kuskar i norr är säkrad :)

Gott nytt 2014. Nytt år, nya möjligheter. 2 och ½ säsong har gått sedan jag la körhandskarna på hyllan men jag har försökt hänga med vad som händer med mitt kära ponnytrav ändå. En stor anledning till det är såklart att jag med stor glädje och massor av stolthet följer min ögonsten Razmus Raids fortsatta framfart på travbanan, men lite koll på allt annat måste man ju ha, såklart.

 

Jag själv har faktiskt varit smygaktiv i höst, då jag varit ledare på travskolan här i Boden. Har också kört lite häst på sidan om det, otroligt roligt att bara få hålla på och känna hästlukt i näsan igen. Växande mage, foglossning och jobb gjorde dock att jag fick lägga det åt sidan innan terminen var över. Även fast jag gillar att göra mycket är jag ju trots allt mänsklig och ibland måste man prioritera. Bodens travskola har för övrigt ett koncept som jag alltid gillat. Här finns fina travskoleponnyer, som används i kursverksamheten. Varje ponny har sin skötare, som tränar ponnyn utöver kurserna och då även får möjlighet att tävla denna. Jag vet inte hur många unga kuskar som fått möjlighet att träna och tävla ponny genom åren tack vare detta, alla har ju faktiskt inte möjlighet att ha egen häst. Otänkbart för många inom ponnytravet, som har föräldrar som är lika engagerade, köper både hästar, utrustning och vagn, och det är ju inte helt omöjligt med familjer som har hästgård. Alla har inte samma förutsättningar och just därför vill jag hissa travskolan i Boden, som hjälpt många ungdomar att få tävla! Någonting som ST kanske borde fundera på, nu när rekryteringen och tappet ser lite mörk ut?

 

På tal om ST. Lite nya regler tycks uppröra många aktiva inom ponnytravet och jag har med rynkande ögonbryn följt vissa debatter. Allt ifrån monté, slaggjord, och (mitt tidigare största hatobjekt) penninghandicap. Jag tycker ST visar lite översittarfasoner och ignorans till de aktiva. Det jag alltid känt är att de sittande på ST inte förstått är att ponnytravet inte b-a-r-a är en inkörsport till stortravet. För så många, är det så mycket mer. Det handlar om människor som faktiskt älskar sina hästar, utan någon som helst ekonomisk vinning. Stortravet handlar för mycket om pengar för att det ska jämlikas med ponnytravet. Här får ju för sjutton inte ens ena kategorin prispengar, och prispengarna som delas ut till den andra täcker…. Ehm…. Ja, de går fort åt i alla fall.

 

Nåväl. Jag är helt säker på att 2014 blir ett spännande år ändå. Dels får vi se i praktiken hur det här nya fungerar, och jag tror att om någonting går åt helvete kommer ponnytravet ha en stark armé att införa mot ST. Lite på den nivån känns det nästan att man måste agera, om vi inte ska köras över. Men det finns för många som älskar den här sporten för att vi ska köras över, eller hur?

 

Andra saker jag ser framemot:
- Razmus Raids karriär fortsätter. Förra året var en säsong då det blev mycket stolpe ut och en himla massa otur. Därför kommer den här säsongen bli en säsong då det blir stolpe in. Tur behöver han inte, han är fantastisk som han är. Mot eliten, och vidare, heja!
- Zidane Zojvide som jag ägde en period är 3 år och får börja starta. Den mycket karismatiska isabelleskäckiga hingsten ägs och tränas av Emmelie Nilsson, och det ska bli spännande att se vad han kan bli. Det är en otroligt fin, väluppfostrad hingst har jag hört och han travar som gud.

- Hela nya 3-årskullen. Jag älskar att följa dem! Särskilt nu när jag har en extra bra anledning.
- Slaget i eliten för kategori B. Det är en ruggigt jämn elit vi har; Tuffing fortsätter att glänsa men är ständigt hotad av Ernst Ronaldo, Fantom och Thyra Tyrann. Flera fina russ finns på ingång, och det är en underhållande bred elit vi har.

- Vem blir nya toppen i kategori A? Ramona Mustang föll för åldersstrecket nu va?

 

För min egna del började det nya året med buller och brak. Klockan 04:00 den 1 januari, efter ett lugnt nyårsfirande hos min mamma och pappa, gick vattnet, 12 dagar innan beräknat datum. 06:00 satte värkarna igång och 08:24 föddes min första son, 46 centimeter lång och 3065 gram tung, helt perfekt och förmodligen det vackraste i världen. Lillkillen är ännu namnlös men lyssnar bra till smeknamnet ”Mini”.

 

Gott nytt år!

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2014-01-08 10:20 #1 av: MagganS-B

Stort Grattis till din guldklimp! :)

Anmäl
2014-01-08 10:26 #2 av: amandahandersson

Baah, ser att jag skrivit lite fel i en mening! Skyller på de få sömntimmarna som jag fått under veckan ;)

"Otänkbart för många inom ponnytravet, som har föräldrar som är lika engagerade, köper både hästar, utrustning och transport, och det är ju inte helt ovanligt med familjer som har hästgård."

Anmäl
2014-01-08 15:44 #3 av: Carpedium

Stort Grattis till lilla babyn !   Glad

Anmäl
2014-01-10 00:04 #4 av: amandahandersson

Tack så mycket! :) Mini är en mycket nöjd liten herre som sover, bajsar, äter, bajsar lite till, myser, sover och så vidare, och så vidare. Som det ska vara, med andra ord ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.